Radu Preduchin, administratorul Weider Gym Iași, ne dezvăluia la începutul anului, la aniversarea a doi ani de existență a uneia din cele mai moderne săli de fitness din Iași, că a cumpărat din SUA câteva legendare aparate din prima generație Nautilus, „mașini” despre care se spune nu doar că au schimbat fața culturismului și fitness-ului, ci și că au revoluționat modul în care publicul larg se antrenează!
Au trecut câteva luni bune până ca investiția de peste 10.000 de dolari să ajungă din SUA la Weider Gym Iași. Dacă la începutul anului vorbeam despre patru aparate, la Iași au ajuns cinci superbe exemplare: Shoulder Press, Lateral Raise, Super Pullover, Double Chest și Biceps. Produse spre sfârșitul anilor 1970 și începutul anilor 1980, aceste aparate folosesc un design unic de came dezvoltat de Arthur Jones în anii 1960. Fiecare aparat a fost proiectat în mod expres pentru a oferi un antrenament de rezistență variabil în timpul efectuării exercițiului, dar într-un mod atât de unic încât, deși rezistența crește și scade prin mișcarea aparatului, aceasta se simte constantă asupra mușchilor implicați în întreaga mișcare.
„Aceste aparate au fost folosite pentru metoda preferată de antrenament a lui Arthur Jones, High Intensity Training (HIT), care pune un accent puternic pe efectuarea de superseturi cu o fază de repetare negativă într-un circuit. De asemenea, aceste aparate au fost preferatele lui Dorian Yates, Ronnie Coleman, frații Mentzer și mulți alți sportivi din acea perioadă”, ne declara Radu Preduchin.
Legendarele aparate și-au găsit locul la Weider Gym Iași nu alături de toate mașinăriile moderne, de ultimă generație, ci într-o sală nu imensă, dar care va fi un tribut adus culturismului printr-un concept pe care deocamdată l-aș numi „muzeu multifuncțional”.
„Am adus aceste simboluri pentru ca oamenii să poată vedea că și acum treizeci-patruzeci de ani au fost create aparate cu o biomecanică de excepție. Au fost gândite inginerește, de veritabili specialiști în colaborare cu campioni și cu oameni cu viziune. Dar aceste aparate nu vor fi doar admirate, ci vor putea fi puse la treabă fără menajamente. Vom expune în această sală și statuete, premii, cărți vechi, reviste vechi etc., vom pune la loc de cinste orice și-a adus o contribuție însemnată la dezvoltarea culturismului și fitness-ului. Va fi puntea noastră de legătură cu istoria”, ne-a mai spus Radu Preduchin.
Citiți și: Călătorind cu mașini autonome prin San Francisco!