Formația feminină de handbal CSM Iași 2020 s-a reunit pentru prima oară de la înființare luni, pe Stadionul „Emil Alexandrescu”, acolo unde jucătoarele din lot lucrează sub îndrumarea preparatorului fizic Florin Trofin, celălalt antrenament al zilei fiind în Sala LPS, sub comanda antrenorilor Daniel Bura (de la LPS Iași) și Macrina Tomuleac (CSS „Unirea” Iași).

Acesta va fi ritmul până pe 1 august, când este prevăzută plecarea în cantonamentul de la Piatra Neamț, însă din lotul cu care s-a pornit la drum face parte doar o handbalistă din cele două generații de la LPS Iași medaliate cu aur la junioare I în anii 2011 și 2012, generații pregătite de Lenuța Lupan, respectiv Veniamin Lupan. Este vorba despre Miluța Ciofu, ea contribuind la ambele titluri naționale cucerite atunci de LPS Iași (foto – rândul de sus, a cincea din stânga).

Evoluând pe post de pivot, Miluța s-a remarcat încă de pe vremea junioratului în special pe faza de apărare, dând dovadă, printre altele, de multă disciplină în joc, de dăruire, atuuri care i-au permis să joace, imediat după juniorat, în echipa LPS Iași care a fost înscrisă în Divizia A, același eșalon în care va activa din toamnă și CSM Iași 2020, formație înființată la inițiativa consilierului local Mihai Gavril. Părinții Miluței erau însă plecați la muncă, în Cipru, și a decis să-i urmeze, iar handbalul din România a rămas mult în urmă.

„Eram un copil, mi-a părut rău mai târziu de decizia luată. În Cipru am lucrat ca barista, iar din al doilea meu an acolo am și jucat pentru AC Latsia Nicosia (n.r. – numărul 35 pe tricou), cu care am fost campioană doi ani la rând. În Cipru este un singur eșalon, cu mai puțin de zece formații. Am jucat și câteva meciuri în cupele europene, cele mai importante fiind cu Bayer Leverkusen”, își amintește Miluța (27 de ani), originară din satul Păușești (comuna Dumești).

În 2020 a realizat că nu poate fi o viață barista și a decis să revină în țară pentru a-și începe studiile. La Iași n-a mai găsit locuri la Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași, dar nici n-a vrut să mai piardă vremea. S-a înscris la Galați, unde a și parcurs primul an, iar în 2021 s-a transferat la Iași.

Spre finalul anului II, la începutul verii, a aflat de la prof. Florin Trofin că va fi înființată echipa CSM Iași 2020 și a primit vestea cu brațele deschise.

„A fost o hotărâre rapidă, îmi place prea mult handbalul. Este șansa mea să pot juca din nou. O iau pas cu pas, dar intrând în programul de antrenamente am constatat că n-am uitat handbalul și mi-am dat seama că am potențial, că pot progresa. N-am avut accidentări în cariera mea, sunt determinată să muncesc cât de mult pot pentru a ajuta această nouă echipă să ducă mai departe tradiția handbalului feminin la Iași”, ne-a mai spus Miluța Ciofu.

Citiți și: Suzuki domină clasamentul privind satisfacția clienților din Marea Britanie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *