A patra ediție a „Cupei Satelor” la fotbal s-a încheiat duminică în comuna Merei (județul Buzău) cu același meci, între reprezentantele județelor Iași și Prahova, în care vineri se auzea primul fluier al fazei finale la care s-au calificat toate cele opt câștigătoare de regiuni. Am putea spune că a fost un nou duel din acest weekend între județele amintite, după cel handbalistic de sâmbătă, care a consfințit promovarea echipei CSM Iași 2020 în Liga Națională feminină, dar mai ales înaintea celui de diseară (ora 21:30), din Copou, dintre Poli Iași și Petrolul Ploiești, din ultima etapă a play-out-ului Superligii!

Miroslava este vicecampioană națională la „Cupa Satelor” și a dat cel mai bun jucător al fazei finale!
Spuneam că primul fluier al fazei finale a „Cupei Satelor” la fotbal, competiție națională Under 13 (ani de naștere 2011 și 2012) organizată exclusiv pentru copii din mediul rural de Federația Română de Fotbal, s-a auzit vineri în comuna Merei (județul Buzău). Miroslava, reprezentanta județului Iași după ce a câștigat faza județeană (1-0 în finala cu Ruginoasa, formație care sub comanda antrenorilor Constantin și Silviu Cerneuțanu a triumfat la ediția inaugurală, în 2019, și se anunță de pe acum o candidată la cucerirea trofeului în 2025) și a câștigat cu autoritate și faza regională, la Bacău, a evoluat cu mult trac în disputa cu Târgușoru Vechi (Prahova). A comis multe erori individuale și a pierdut cu 0-3.
Tot vineri însă formația pregătită de antrenorul Andrei Popa (38 de ani) a câștigat cu 2-0 disputa cu Ulmeni (Călărași), pe care a dominat-o de la un capăt la celălalt, golurile fiind înscrise de Lupu (penalty) și I. Vieru. Strategia aleasă de Popa a dat roade, discuțiile tactice purtate cu elevii săi fiind deja o obișnuință. Miroslava a încheiat ziua pe locul al doilea în Grupa A, suficient pentru calificarea în semifinale. Urma însă sâmbătă dimineață meciul cu Cumpăna (Constanța), formație care păstra șanse la calificare.



Echipa adversă, pregătită de fostul cunoscut jucător Vasilică Cristocea, își juca așadar ultima șansă, dar partida a fost dominată tot de Miroslava. N-a mai găsit însă drumul spre gol și meciul s-a încheiat la egalitate, 0-0, rezultat suficient cât s-o mențină pe locul al doilea și s-o trimită în semifinale.
Finala a fost mai devreme!
Miroslava avea deja asigurat locul al patrulea, același pe care încheiase și în 2022, cu grupa antrenorului Bogdan Iordache. Adversara din semifinale nu lăsa însă loc de prea multe șanse, Dumbrăvița (Timiș) fiind câștigătoarea ultimelor două ediții, în 2022 și 2023. Tactica aleasă de Popa s-a dovedit însă din nou câștigătoare! Meciul a început cu o bună ocazie pentru Miroslava, iar până să se dumirească deținătoarea trofeului Teletin a și deschis scorul cu un șut plasat, la colțul lung.


„Dumbrăvița ne domina în plan fizic, așa că am cedat deliberat inițiativa și am acționat pe contraatac. Ne-am mai creat câteva bune situații, prin Teletin și Cojocariu, n-am mai reușit să marcăm, dar nici n-am primit gol”, a precizat Andrei Popa.
Calificarea în finală prin eliminarea deținătoarei trofeului a generat o bucurie imensă pentru toată delegația din Miroslava. Deja echipa era prea mulțumită, fiind greu de motivat din nou și pentru finala de duminică, jucată tot cu Târgușoru Vechi, în care a cedat tot cu 0-3!
„Lucrez de șase ani cu această grupă, sunt niște copii minunați. Mergem la multe turnee, dar obiectivul meu este ca toți copiii să se dezvolte, de regulă primesc mai toți cam același număr de minute. Acum a fost prima oară când ne-am decis să fim ceva mai atenți la rezultat și am demonstrat că avem un potențial bun”, ne-a declarat Andrei Popa.
Formația-tip aliniată de Miroslava a fost următoarea: Ianis Cervatiuc – Cezar David (Iustin Vieru), Cezar Baciu, Andrei Gologan – Iustin Vieru (Călin Rusu) Rareș Lupu – Nicolas Cojocariu, Alexandru Teletin, Adrian Crap (Călin Rusu). Ceilalți componenți ai lotului vicecampion național sunt Luca Vieru – Denis Dorin, Andrei Bolat și Andrew Grădinari.

Teletin a fost desemnat cel mai bun jucător al competiției, iar Lupu, cel care anul trecut a ajuns printre ultimii șaizeci de copii la o selecție națională desfășurată la Govora pentru generația 2011 și a participat cu succes miercuri la un alt stagiu de verificare, la Bacău, de unde s-a selectat pentru un stagiu de pregătire la Buftea sau la Mogoșoaia, a atras și el atenția fostului internațional Gheorghiță Geolgău.
„Dacă vreunul din copiii acestei grupe va ajunge să-l văd la televizor înseamnă că mi-am atins scopul. Când unul din copiii pe care-i pregătesc este solicitat să meargă la alt club iarăși înseamnă că mi-am făcut treaba. Este posibil ca de la un anumit nivel să nu mai putem concura cu alte cluburi ce le oferă condiții mult mai bune, însă noi suntem foarte mulțumiți cu tot ce ne-a pus la dispoziție Primăria Miroslava și vreau să îi mulțumesc în numele echipei primarului Dan Niță și Consiliului Local!”, ne-a mai spus antrenorul Andrei Popa.

Sursa foto: FRF, Știința Miroslava.
Citiți și: Totul despre Noul Renault Symbioz: tot ce e mai bun din segmentul C! VIDEO