Nedreptatea suferită de copiii de la Centrul de Excelență în fotbal de la LPS Iași poate fi corectată! Reacție neașteptată din partea celui care a inițiat proiectul!

V-am informat marți că proiectul privind Centrul de Excelență în fotbal de la LPS Iași a fost abandonat de Consiliul Județean Iași! Talentații copii proveniți exclusiv din mediul rural au fost sprijiniți cât au fost în clasa a V-a, dar din iulie 2020 nu le-a mai fost oferită finanțarea promisă! Nu se cade să te retragi dând probabil vina pe cum a fost conceput proiectul, acesta putea fi refăcut pentru ca susținerea micuților fotbaliști născuți în anul 2008 să poată merge înainte odată cu tot ce au visat ei de când au ajuns să facă fotbal la Iași!

Profesorul Andrei Marian nu trebuie să se priceapă la proiecte de finanțare, treaba lui este să crească oameni, să formeze fotbaliști valoroși! Vă spune ceva numele lui Alexandru Crețu? Este convocat la echipa națională a României, îl vom vedea jucând zilele acestea! Andrei Marian l-a format!

Pot fi enumerate și alte nume de fotbaliști, dar profesorul a demonstrat că se pricepe în cei douăzeci de ani de când antrenează și spune cu mâna pe inimă că a făcut o selecție ca la carte și că orice specialist poate veni oricând să-i supună cei 15 copii rămași din 20 la orice fel de teste pentru a se convinge că această generație merită o șansă în plus față de cea a lui Ionuț Panțîru, care tot sub comanda lui Andrei Marian a ajuns „doar” vicecampioană națională, fiind întrecută în finală de Academia „Gheorghe Hagi”, formație la care jucau și R. Marin, Cicâldău, Nedelcu și Manea, printre alții. Sigur, pe unii îi veți vedea împreună cu Crețu în tricoul echipei naționale.

Consiliul Județean Iași și-a retras sprijinul, poate pentru moment, poate pentru totdeauna. Va găsi motive, nu-i deloc greu! Mai greu e să respecți o promisiune, dar putem încerca să privim situația și din alt unghi.

Ce-ar fi dacă…?

Nu putem aștepta mereu susținerea administrațiilor locale sau județene, la nivelul amândurora eu nesesizând vreo urmă de strategie solidă în privința sportului de performanță. Bugetul cât copiii au fost în clasa a V-a, acum sunt într-a VI-a, s-a ridicat la 84.000 de euro. Pentru fiecare din cei 20 de copii, timp de zece luni, că au și ei dreptul la două luni de vacanță pentru a merge acasă, la părinți și bunici, ajungem la suma lunară de 420 de euro pentru fiecare copil. O fi mult, o fi puțin? Depinde de mulți, foarte mulți factori pentru a ajunge la un răspuns cât mai corect cu putință.

Dar ce-ar fi dacă acea sumă de 420 de euro ar fi susținută lunar de câte o firmă ieșeană? Sigur, știu câte are de plătit fiecare firmă, știu cu câte greutăți se confruntă mai ales în această perioadă, dar lunar ar fi nevoie de 15 firme, iar pentru zece luni ajungem la 150 de firme ieșene. Așadar, 150 de firme ieșene care să ofere câte 420 de euro. Luna asta 15, apoi următoarele 15 etc. Veți spune, pe bună dreptate, că totul trebuie susținut încă șase ani, până la finalul junioratului, așa că s-ar ajunge la 900 de firme ieșene, iar cifra deja pare cam mare. Firme care veți susține că nu vor avea vreun beneficiu, deși mulțumirea că au contribuit decisiv la formarea unor oameni ar fi de fapt neprețuită.

„Îi înțeleg foarte bine. Și eu am fost ca ei!”

M-am lăsat însă păgubaș, prea multe firme totuși, dar după câteva ore am discutat cu senatorul Maricel Popa. Fostul președinte al Consiliului Județean Iași, cel care a inițiat proiectului privind înființarea și funcționarea unui Centru de Excelență în fotbal la LPS Iași, a răspuns prompt, asta în timp ce de la actuala conducere încă mai aștept un punct de vedere… Mi-a vorbit de cât de talentați sunt copiii, de cât de multă nevoie ar avea de susținere, că nu înțelege de ce a fost sistată finanțarea, discuția putea ajunge în cu totul alte domenii, dar s-a îndreptat în direcția pe care v-am prezentat-o mai sus. Nu l-am întrebat direct, dar reacția sa merită consemnată.

„Eu sunt gata să mă ocup de unul din fotbaliști”. „Pentru ce perioadă de timp? O lună, un an, până la terminarea junioratului?”, l-am întrebat, iar răspunsul a sunat astfel: „Cât o fi nevoie, până când CJ Iași găsește o soluție ca să reia finanțarea proiectului”. Am vrut să mă asigur că nu sunt simple vorbe cu tentă politică. „Voi susține prin firma Tehnoton, știu că acei copii merită tot sprijinul. Când erau în clasa a V-a câștigau meciuri cu copii din clasa a VII-a, sunt foarte buni. Eu îi înțeleg foarte bine, pentru că am fost în situația lor. Mă trezeam în fiecare dimineață și alergam în jurul lanului de grâu cu speranța că voi fi selecționat la Liceul «Mihai Eminescu» din Iași. Sper să mai fie firme care să sprijine financiar această grupă, le asigur că nu le va părea rău”, ne-a spus cel care l-a susținut pe Alin Moldoveanu să devină campion olimpic la tir (pușcă) la Jocurile Olimpice de la Londra, în 2012, și care a amenajat la Tehnoton un poligon de tir unde probabil va organiza și în acest an Campionatele Balcanice.

Dacă alte 14 firme ieșene ar arunca talentaților copii de la LPS câte un colac de salvare ar însemna, mai presus de toate, că și la Iași s-ar putea lupta cu imposibilul!

Citiți și: „Concord Iași Open” se bazează și în 2021 pe un sprijin de nădejde – CS Tenis Club Coreco Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *