Consiliul Județean Iași a lăsat de izbeliște Centrul de Excelență în fotbal de la LPS Iași!

Andrei Marian, profesorul care cu generația lui Ionuț Panțîru ducea în 2013 Liceul cu Program Sportiv Iași în finala Campionatului Național al juniorilor B în confruntarea cu Academia „Gheorghe Hagi” (la care jucau și R. Marin, Cicâldău,  Nedelcu și Manea), a luat-o de la capăt în 2019, când a început să se ocupe de o nouă clasă de fotbal la LPS. N-a fost însă o clasă a V-a ca oricare alta, ci a fost alcătuită numai din elevi proveniți din mediul rural, clasă rezultată în urma unei selecții la nivelul întregului județ, la care au participat peste 150 din cei mai talentați copii născuți în anul 2008. La ultimul trial de selecție, desfășurat la Iași, au fost prezenți 35 de copii, iar la drum s-a pornit cu cei mai înzestrați 20 dintre ei.

Patru stau cu o bunică, alții fac naveta și dorm în tren!

Așadar, o selecție ca la carte, dar această clasă este cu totul specială pentru că face parte dintr-un proiect susținut de Consiliul Județean Iași pentru a putea fi instituit la LPS un Centru de Excelență în fotbal. Cât copiii au fost în clasa a V-a a fost stabilit un buget de circa 85.000 de euro și totul a decurs firesc, dar, potrivit lui Andrei Marian, începând din iulie 2020 finanțarea a fost sistată de către Consiliul Județean Iași. „Am tot așteptat și sperat de atunci că lucrurile vor reveni la normal. Am tot așteptat un răspuns oficial, dar n-a venit. Ni s-a spus că proiectul ar fi fost întocmit greșit, dar totuși timp de un an școlar a funcționat fără probleme”, ne-a declarat antrenorul de la LPS Iași.

Finanțarea din partea CJ trecea prin Fundația „Pro Ruralis” și asigura – pe lângă echipament, cantonamente, participări la competiții – cazarea (la căminul Colegiului Tehnic „Gh. Asachi” Iași) și masa micuților fotbaliști (la LPS), care acum au rămas 15, părinții celorlalți nereușind să facă față fără susținerea promisă de administrația județeană. „Părinții acelor copii n-au mai avut posibilități și îmi pare enorm de rău pentru fiecare dintre cei care a renunțat. Mai sunt însă câțiva care abia fac față. Cei din jurul municipiului Iași se mai descurcă, dar am copii care fac naveta de la Pașcani și dorm în tren. Alt copil, de la 5 kilometri de Tg. Frumos, vine în fiecare dimineață cu o mașină de ocazie, iar alți patru copii au închiriat un apartament pentru care plătesc 450 de euro lunar. Stau cu bunica unuia dintre ei, care le gătește și îi ajută la teme, mare noroc avem de ea”, a adăugat prof. Marian.

Condiții aproape ca la Hagi, dar totul pare năruit!

Antrenorul nu este dispus să arate pe de-a-ntregul cât este de afectat atât timp cât copiii vor dori să ajungă fotbaliști. „Cu finanțarea din partea CJ aveam condiții foarte apropiate de cele de la Academia lui Gheorghe Hagi. Copiii vor progresa, fără îndoială, dar nu în același ritm ca în primul an, când puteam efectua și câte două antrenamente pe zi, când le puteam oferi o alimentație corespunzătoare, vitamine etc, iar din buget am cheltuit doar jumătate. Plănuisem și un turneu în străinătate ca să vadă cam le ce nivel se află, am făcut totul ca la carte, oricând poate să vină orice specialist să vadă ce potențial uriaș au acești copii”.

Clasa lui Marian a fost înscrisă în campionatul organizat de Asociația Județeană de Fotbal Iași pentru copii născuți în anul 2007. „Am jucat cu copii mai mari cu un an ca vârstă și eram pe locul 3, după Ruginoasa și CSM Poli Iași. La Ruginoasa, echipă care avea în componență destui copii care cuceriseră Cupa Satelor, am pierdut cu 0-1 după ce la 0-0 am ratat noi un penalty, iar asta la doar trei luni de la înființarea echipei. Spun cu mâna pe inimă: este o generație care poate ajunge departe”, a menționat Andrei Marian, în timp ce antrenorul Constantin Cerneuțanu, de la Ruginoasa, a fost tranșant: „Mi-au lăsat o impresie foarte bună, sunt copii foarte buni și au un antrenor foarte bun. Dacă se va continua cu acel proiect, cu siguranță această generație 2008 va lansa mulți jucători spre fotbalul de performanță”.

Proiect lansat de Popa, abandonat în mandatul lui Alexe!

Deocamdată, însă, Iașul a lăsat baltă proiectul inițiat de Maricel Popa, fostul președinte al CJ Iași, iar dinspre actuala conducere (n.r. – președintele CJ este Costel Alexe, iar vicepreședinți – Marius Dangă și Sorin Afloarei) încă mai așteptăm un punct de vedere în privința neplăcutei situații în care au fost puși douăzeci de copii care și-au imaginat că într-adevăr li s-a întins o mână sinceră pentru a ajunge cât mai departe. 

„Va fi probabil cea mai mare dezamăgire din cariera mea de 20 de ani. Am avut posibilitatea să schimbăm destinele a 20 de copii din mediul rural. Unii vor pleca probabil când vor fi căutați, dar faptul că pleacă nu este deloc o problemă, înseamnă că sunt valoroși. Ștefan Cană, când a venit la mine să-mi spună că ar participa la o selecție organizată de FCSB l-am sfătuit să plece cu primul tren și a trecut testele. Ar trebui să ne întrebăm de ce nu-i putem ține la Iași, aceasta este adevărata problemă a fotbalului și a întregului sport ieșean”, a adăugat, plin de năduf, antrenorul Andrei Marian, el nefiind plătit din bugetul Centrului de Excelență: „Eu am grijă de acești copii cum am avut de toate generațiile care mi-au trecut prin mâini. Eu îi verificam seara la cămin, eu stăteam cu ei când erau răciți și țineam legătura cu părinții lor până îi vedeam din nou apți de antrenamente. Am suferit destul cu acea generație vicecampioană națională, care a avut mulți copii de excepție, dar n-au avut suportul necesar pentru a ajunge mai mulți dintre ei la un nivel înalt, precum Panțîru (n.r. – la FCSB). Mi-am spus că, în plus față de acea generație, voi avea acest sprijin esențial din partea CJ Iași și că astfel voi putea merge cu ea foarte, foarte departe. Și încă mai sper că-l vom avea, copiii îl merită din plin…”

Citiți și: Facultatea de Educație Fizică și Sport Iași se implică în cel mai important turneu de tenis din România – „Concord Iași Open”

Citiți și: Vlăduț Simionescu se pregătește din nou la lotul național! A trecut peste crunta dezamăgire din noiembrie! Atinsese atunci un nivel de excepție, dar a ratat Europenele!

Citiți și: Campionii de la Ruginoasa s-au răspândit prin țară: câte doi la Cluj-Napoca și Craiova, câte unul la „Academia Hagi” și Bacău! Rezervorul de talente n-a secat încă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *