Vlăduț Simionescu se pregătește din nou la lotul național! A trecut peste crunta dezamăgire din noiembrie! Atinsese atunci un nivel de excepție, dar a ratat Europenele!
Vlăduț Simionescu (categoria de greutate +100 kilograme), pregătit la CS Politehnica Iași de antrenorul Costel Năftică, se antrenează de vineri la lotul național al României, cantonat la Oradea. Valorosul judoka ieșean nu are însă amintiri prea plăcute legat de cantonamentele de la Oradea, în special de ultimul, deoarece în noiembrie 2020, chiar înainte de Europene, acolo a fost descoperit pozitiv la noul coronavirus, deși când plecase de la Iași fusese testat negativ, iar rezultatele altor două teste efectuate după revenirea acasă fuseseră tot negative! Vlăduț se afla atunci în vârf de formă, se pregătise temeinic luni în șir doar la gândul unui rezultat bun la Europenele desfășurate la Praga, dar toată munca sa asiduă a fost călcată în picioare de un test!
Vlăduț a fost foarte dezamăgit, dar a găsit din nou puterea s-o ia de la capăt și chiar să accepte să revină la pregătirile lotului național. „Nu stau mult, doar o săptămână, dar probabil va trebui să alternez pregătirea efectuată acasă cu cea de la lotul național. Am aici câteva plusuri pe care vrem să le exploatăm cât mai bine cu putință”, ne-a declarat Vlăduț Simionescu (30 de ani).
„Vreau să revin cât mai repede pe podium”
Vlăduț va reveni acasă săptămâna aceasta, pentru ca după câteva zile să pornească iar la drum, fiind înscris la Grand Slam-ul de la Tbilisi. Va rata prezența la Campionatele Naționale, programate tot la sfârșitul săptămânii viitoare, însă va încerca în Georgia să mai adune puncte care contează în clasamentul pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Simionescu este ca și calificat pentru întrecerea supremă, dar fiecare punct contează.
„Vreau să ajung cât mai repede iar pe podium. Știu însă că mai am multe de recuperat, dar un rezultat pe măsura potențialului meu mi-ar da și mai multă încredere”, a precizat valorosul judoka ieșean, probabil singurul sportiv legitimat la un club ieșean care va concura la Tokyo. „Vlăduț atinsese în noiembrie un nivel de excepție. A muncit multe luni pe brânci în condiții de pandemie, iar de atunci tot încercăm să atingem acel nivel”, ne-a declarat antrenorul Costel Năftică.
Ar fi fericit cu încă un român la Europene
După Tbilisi urmează un alt Grand Slam, în Antalya, iar la jumătatea lui aprilie sunt programate Campionatele Europene, în Portugalia. Așadar, trei competiții foarte importante, Vlăduț dezvăluindu-ne ce urmărește în această perioadă. „Nu este o strategie anume, ea depinde și de rezultatele de la aceste concursuri. Cum am mai spus, încerc să progresez de la concurs la concurs și-mi doresc enorm să ajung cât mai repede pe podium! Este posibil ca după Europene să merg la un stagiu de două săptămâni în Japonia, ceea ce ar fi foarte bine”.
România ar putea înscrie și un al doilea participant la Europene la +100 kg, ceea ce l-ar face fericit pe Vlăduț, el explicând astfel: „La mai toate competițiile eu rămân singur, deoarece concurez abia în ultima zi. Fiind singur nu am cu cine efectua încălzirea. Mai găsesc câteodată înțelegere pe la străini, dar niciodată nu mă pot încălzi așa cum aș vrea eu, și din această cauză pornesc mai greu în concurs”.
Strategia pentru ultimele luni înainte de Tokyo
Campionatul Mondial este programat în prima jumătate a lunii iunie, la Budapesta, cu o lună și jumătate înainte de Jocurile Olimpice. „Cred că la Mondiale va trebui să ajung la un anumit nivel privind forma sportivă, nivel pe care, având în vedere perioada totuși nu prea lungă până la Jocurile Olimpice, să pot să-l mențin și chiar să-l îmbunătățesc”, a menționat Simionescu.
Antrenorul Costel Năftică ia în considerare această variantă, dar are și o altă propunere: „Planul de pregătire pe care l-am stabilit inițial nu l-am putut pune în aplicare, așa că a trebuit să ne adaptăm. Eu aș încerca un cantonament de patru săptămâni la Piatra Arsă, în care să facem ultimele acumulări fizice, până spre sfârșitul lunii iunie, apoi să urmeze două-trei săptămâni în care să scădem intensitatea și totul să fie finalizat cu două săptămâni de pus la punct ultimele amănunte chiar înaintea Jocurilor Olimpice. Ajungem, așadar, la un total de vreo nouă-zece săptămâni înainte de Tokyo, perioadă în care sunt și Campionatele Mondiale, care astfel ar putea fi sacrificate, eventual Vlăduț chiar să nu se prezinte…”.
Poate este cam devreme deocamdată de bătut în cuie strategia pentru Jocurile Olimpice, strategie ce poate fi influențată de rezultatele la cele trei concursuri de care aminteam la început, dar faptul că a acceptat să revină la pregătirile lotului național ne spune că Vlăduț Simionescu este în stare să facă orice și să treacă peste orice obstacol pentru a ajunge la medalia olimpică!