Campionatele Naționale de atletism în sală pentru juniori au adus și câteva rezultate bune pentru cluburile ieșene. Dacă atleții în care ne puneam speranțe au cam rămas datori, nu puteau trece neobservați doi juniori ce poartă un nume cu mare rezonanță în atletismul românesc!
Mara Ursanu (14 ani, junioară III în primul an) și Dragoș Ursanu (17 ani, junior II) au cucerit medalii de bronz la Campionatele Naționale rezervate categoriilor lor de vârstă. Dragoș a urcat pe podium la săritura în înălțime, cu 1,80 metri, în timp ce Mara s-a evidențiat la săritura în lungime cu o încercare care a măsurat 5,39 metri.
Pentru Dragoș, elev în clasa a X-a D la Liceul Teoretic „Miron Costin”, pregătit de antrenorul Grigore Ursanu, am consemnat o revenire în concurs după o pauză de câțiva ani, după cum ne-a spus antrenoarea Viorica Ursanu, care a precizat că nu este deloc forțat, ca și Mara, și că ei, antrenorii și bunicii celor doi copii, procedează cu propriii nepoți așa cum au procedat cu toți sportivii pregătiți de-a lungul prodigioaselor lor cariere. Grigore Ursanu a antrenat sportivi până la nivel de Jocuri Olimpice, iar Viorica Ursanu are printre repere titlul de vicecampioană mondială de junioare II cucerit de Andreea Ionescu în proba de 400 metri garduri!
„Vrem să se dezvolte armonios și în primul rând să fie sănătoși. Asta ne-a preocupat toată viața pentru toți sportivii noștri”, ne-a declarat dna. Ursanu.
Mara, însă, a cam atras atenția specialiștilor cu acea săritură de 5,39 metri realizată la nici 14 ani, pe care-i va împlini în noiembrie!
„Mihaela Gheorghiu-Moldan era în clasa a VIII-a când a sărit 5,40 metri”, își amintește Viorica Ursanu, Mihaela Gheorghiu, pregătită de Grigore Ursanu, fiind participantă la Jocurile Olimpice de la Atlanta, în 1996.
Mara Ursanu, elevă în clasa a VII-a E la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași, a atras însă și mai mult atenția la sfârșitul săptămânii trecute, când a cucerit medalia de argint la Campionatul Național de probe combinate (pentatlon) fără să pregătească toate cele cinci probe, dar etalând un uluitor potențial de progres.
A început concursul cu 09’’64/100 la 60 metri garduri și era a treia în clasament. A urcat pe locul al doilea după 1,45 metri la înălțime și a rămas pe 2 după 7,89 metri la aruncarea greutății. A sărit 5,33 metri la lungime în aplauzele celebrului Bogdan Tudor și a urcat pe locul 1, dar a încheiat concursul pe locul al doilea după 02’47/100 la 800 metri.
„Mara n-a concurat niciodată la 800 metri, iar la greutate, din cauza emoțiilor probabil, a părăsit zona de aruncare printr-un loc nepermis și i-a fost considerată depășită o încercare de peste 8 metri! Nici la înălțime nu lucrăm prea mult și doar din mici ajustări ar putea câștiga ușor măcar zece centimetri. Cum v-am spus, însă, nu o forțăm deloc, deocamdată, dar potențialul său a fost imediat remarcat”, a precizat Viorica Ursanu, o bunică mândră că nepoata sa a fost felicitată de mulți dintre colegii cu care a tot rivalizat în arene de-a lungul timpului.
Mara va pregăti sezonul în aer liber axându-se tot pe săritura în lungime și probe combinate.
Trebuie precizat că Mara și Dragoș, legitimați la CS Politehnica Iași-ACS Atletis, sunt copiii Adelei Ursanu-Dragoș, fostă multiplă medaliată la săritura în înălțime și în probe de sprint, care concurează și acum cu succes la nivel Masters, dar și antrenează la ACS Atletis, și ai lui Andrei Ursanu, care a avut calități, dar numai a cochetat cu atletismul de înaltă performanță.
„Cu siguranță, Dragoș are perspective mai bune decât avea Andrei când era de vârsta lui. Merită lucrat cu el, dar fără să fie forțat, trebuie lăsat să se dezvolte normal. Dacă dezvoltarea sa ne va permite să intensificăm pregătirea, știm bine ce vom avea de făcut”, ne-a spus antrenorul Grigore Ursanu.
Citiți și: 100.000 de Dacia Jogger produse la Mioveni!
Felicitări Mara și Dragoș ,părinților și bunicilor minunați ! E așa frumos să trăiești asemenea momente când dragostea ,răbdarea și înalta profesionalitate se îndreaptă către nepoți ! Până acum nu cred că am întâlnit asemenea situație minunata ! Îmi imaginez ce bucurii imense trăiți ! Va îmbrățișez pe toți cu mare drag și va doresc să ajungeți la cele mai performante !