Campionatele Europene de tir cu arcul indoor pentru seniori și juniori (limita maximă de vârstă 20 de ani) s-au încheiat sâmbătă la Lasko (Slovenia) cu rezultate fără precedent pentru tirul cu arcul ieșean, care a fost reprezentat de trei juniori de la CSS „Unirea” Iași, pregătiți de antrenorii Cezar Alexandrescu și Mihai Alexandrescu, și unul de la CSM Iași, pregătit de antrenorul Constantin Frai. Mai mult, antrenorul Cezar Alexandrescu a răspuns de echipele României în probele de barebow și compound.

Rareș Alexandrescu, Cezar Alexandrescu, Elena Topliceanu

Elena Topliceanu a îmblânzit cel mai dificil arc!

Cea mai strălucitoare medalie a delegației României a fost obținută sâmbătă de ieșeanca Elena Topliceanu (19 ani), de la CSS „Unirea”, care a ieșit din calificările la barebow cu cel mai bun rezultat, iar în semifinale a dispus categoric de una din cele două reprezentante ale Marii Britanii, ce avea cifre de nivelul senioarelor! Finala a fost însă mult mai disputată, tot cu o britanică, Amelia Chumber, cea care în semifinale trecuse de principala favorită a întrecerii, italianca Eleonora Meloni. S-a ajuns la 4-4, dar în ultima serie de săgeți Elena s-a impus clar, cu 24-18, și a câștigat medalia de aur cu 6-4.

„Elena este medaliată cu aur anul trecut la Campionatele Europene de field cu echipa de junioare a României și medaliată cu bronz la individual la barebow. În Marea Britanie sunt 120 de junioare legitimate la barebow, în România sunt trei sau patru…”, ne-a declarat Cezar Alexandrescu.

Ce înseamnă arc barebow ne explică Mihai Alexandrescu: „Din cele trei arcuri (n.r. – mai sunt arcul olimpic și arcul compound), arcul barebow este cel mai rudimentar, este cel care ajută cel mai puțin arcașul, nu are niciun fel de ghidaje, totul este natural, instinctual. De asta sunt și puțini concurenți, pentru că este cea mai dificilă probă”.

Tot sâmbătă, Adrian Vlase (19 ani), de la CSM Iași, a devenit vicecampion european la barebow, pierzând finala cu italianul Davide Morra.

Un ieșean de 17 ani a neutralizat un campion mondial!

Prima din cele două medalii de argint cucerite în Slovenia de delegația României fusese obținută vineri, de echipa masculină la arc compound, alcătuită din Rareș Alexandrescu (17 ani, fiul lui Cezar și nepotul lui Mihai Alexandrescu), de la CSS „Unirea”, Mirel Judea (16 ani), de la CSM Deva, și Teodor Vlad (20 ani), de la CSM Bacău. Poziționată în urma calificărilor pe locul 7, România s-a confruntat în sferturi cu echipa gazdă, Slovenia, cu campionul mondial în componență, a doua pe tabloul eliminărilor directe. Deși cele două echipe erau despărțite de o diferență de 70 de puncte, din calificări, România s-a autodepășit și s-a calificat în semifinale în urma barajului. Motorul României a fost Rareș, care cu 79 de puncte din 80 posibile, l-a neutralizat pe campionului mondial outdoor Matijas Brenk!

În penultimul act, a câștigat la un punct diferență cu o altă echipă puternică, Turcia, dar, tot la un punct, a cedat în finală în compania Danemarcei, cu un deținător de record mondial în componență, și a cucerit medalia de argint.

Andreea Albu

„A fost o surpriză foarte plăcută, mai ales că în ultimii doi ani noi n-am mai avut competiții în sală, nici nu știam cam pe unde ne aflăm. Mai mult, am prezentat o echipă cu o medie de vârstă foarte scăzută, nu mă așteptam să putem elimina Slovenia”, a adăugat Cezar Alexandrescu, care deja se gândește la viitor. „În aprilie voi convoca lotul de compound la Iași, în aer liber, iar cel mai important obiectiv al anului este să cucerim o medalie cu echipa feminină de junioare la Campionatul Mondial de field, programat în noiembrie, în SUA, echipă care este campioană europeană en-titre în componența Elena Topliceanu – barebow, Andreea Albu (n.r. – 17 ani, tot de la CSS «Unirea», nu s-a numărat printre protagoniste la compound individual, în Slovenia) – compound și Beatrice Miklos – arc olimpic. Avem o echipă omogenă și vom încerca să profităm că va fi ultimul an de concurs la junioare pentru Mădălina Amăiestroaie (n.r. – participantă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, clasată pe locul al cincilea la arc olimpic în Slovenia), de la CSS Rădăuți, dar vom deplasa și o echipă masculină completă. Toți cei patru arcași ieșeni prezenți în Slovenia sunt vizați pentru participare”.

Citiți și: Honda HR-V e:HEV – Dați muzica mai tare, treceți pe SPORT, apăsați accelerația și bucurați-vă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *