Pericolul a pornit de pe benzi, unde jucătorii rar colaborează și comunică așa cum s-ar cuveni. Execuție amintind de finalizările lui Lothar Matthaus din anii ’90. Cum trecea de centrul terenului parcă înainta într-o mlaștină, nu pe un gazon de o calitate decentă. Două momente importante, care pentru o echipă în formare pot fi decisive. Lista cu astfel de momente devine tot mai bogată, de la etapă la etapă!

Trupa lui Leo Grozavu a pierdut cu 1-2 (0-1) jocul din deplasare cu FCSB, iar la capătul primelor șase partide din Superligă ocupă ultimul loc al clasamentului, asta și din cauza celui mai slab golaveraj (-7), echipa primind treisprezece goluri și înscriind, în medie, unul în fiecare meci, dar cu precizarea că jumătate au fost marcate în singura victorie de până acum, 3-1 pe terenul campioanei en-titre, Farul Constanța. Poli Iași a susținut în deplasare patru din cele șase meciuri, iar în jocul cu FCSB n-a arătat chiar a echipă de ultimul loc.

Meciul cu FCSB însă a fost edificator pentru acest început de sezon, în care Poli Iași este una din echipele cu cele mai multe transferuri, o echipă care încă se caută, care încă merge poticnit de parcă ar avea nevoie de un baston ajutător. Sunt jucători care încă își caută locul și poate ar fi și normal dacă nu s-ar fi spus despre ei că vor fi aduși la Iași să facă diferența. Iar dacă nu cât mai curând, atunci când? Nu este acum momentul vreunei analize ceva mai amănunțite, dar totuși etapele se scurg, iar zestrea din clasament rămâne tot mai subțire. Aud destule păreri ce susțin că din seria infernală care a debutat în chiar runda inaugurală mai avem doar un meci dificil, cel din Copou, cu Sepsi, programat duminică, de la ora 13:00, deși nu mi se pare chiar floare la ureche jocul din etapa a VIII-a, din deplasare, cu Universitatea Cluj-Napoca.

După acel meci, când vom fi trecut deja în a doua jumătate a turului, campionatul se va întrerupe și va fi timp pentru câteva considerații, deși nu cred că vor fi prea diferite față de ce s-ar putea enunța acum. Cert este că, la reluare, când FC Botoșani va vizita Copoul, perioada de transferări se va fi încheiat, iar Poli Iași va trebui să arate că nu a adus doar nume în vestiar și speranțe în oraș, ci și fotbaliști care chiar să inspire încredere. Din păcate, deocamdată, din noianul de jucători transferați, doar Bordeianu a demonstrat că se poate oricând conta pe el, nu pe palmaresul său! Mai sunt și alții care poate vor ajunge la un asemenea statut începând cu etapa a IX-a, dar deocamdată mai au mult de muncă!

Partida cu FCSB ne-a arătat din nou lacunele pe faza defensivă, deși stoperii Samayoa, desemnat căpitan de echipă, și Fl. Ilie n-au gafat decisiv. Pericolul a pornit de pe benzi, unde jucătorii rar colaborează și comunică așa cum s-ar cuveni. FCSB a presat în permanență și l-a asaltat pe portarul Ailenei, ce nu posedă un gabarit impresionant, cu șuturi pe sus, iar cel expediat de Ov. Popescu în minutul 44 s-a dus în plasă ca un trasor, tangent cu transversala. Și aici se poate discuta de cum a fost protejat tânărul portar de la Poli, precum și de colaborarea dintre colegii săi în apărare într-o fază banală, ce pentru ei nu prevestea mare lucru.

Poli Iași nu s-a sfiit să atace în prima repriză, dar cum trecea de centrul terenului parcă înainta într-o mlaștină, nu pe un gazon de o calitate decentă. Grozavu a ales să joace la mijloc cu doi închizători de meserie, Marchioni și Bordeianu, pentru argentinian fiind șansa de a se salva de pe lista neagră ce în Copou cuprinde zece nume, doar încă două dintre ele, Jankov și Itu, efectuând deplasarea la București. Jatoba și Bordeianu l-au încadrat pe poziții mai avansate, iar Luis Phelipe a jucat între atacanții Gheorghiță și Vojtus. Jatoba însă nu a ieșit în evidență, Gheorghiță a fost ceva mai activ decât Vojtus, iar Luis Phelipe, în scădere evidentă de viteză, a părut deja resemnat după câteva contre mai dure și că-i lipseau combinațiile cu Roman, suspendat pentru eliminarea suferită runda trecută.

Sar brusc spre finalul disputei cu FCSB pentru că am amintit de eliminarea lui Roman, dar intensitatea cotului aplicat în figura lui Baiaram nu cred că poate fi comparată cu talpa lui Olaru pusă brutal, cu toată încrederea, pe glezna lui Bordeianu în minutul 76, noroc că mijlocașul de la Poli a găsit calea să-și tragă repede piciorul pentru că altfel ar fi riscat o accidentare teribilă! Olaru a primit doar cartonaș galben și revin la prima repriză, la ultimele ei secunde, când Gheorghiță a preluat la centrul terenului o minge ce i-a atins în treacăt brațul stâng, a sprintat pe dreapta, a centrat în fața porții, Chiricheș a respins pe jos, iar Marchioni a șutat de la 20 de metri, plasat, pe jos, lângă bară, amintind de finalizările lui Lothar Matthaus din anii ’90. Golul a fost anulat în urma indicațiilor din cabina VAR, deși de la hențul comis de Gheorghiță trecuseră destule secunde, centrarea lui nici n-a fost una decisivă, iar hențul trebuia sancționat imediat, mai ales că era și sub ochii asistentului și poate că și arbitrul de rezervă ar fi fost cazul să observe… Două momente importante, care pentru o echipă în formare se pot dovedi decisive.

Repriza secundă a avut cam aceeași desfășurare. FCSB s-a desprins repejor la 2-0, și-a creat mai multe ocazii, iar Poli Iași a redus din diferență în minutul 79, prin șutul splendid expediat de Vașvari, un al treilea închizător de meserie, trimis pe teren la pauză în locul lui Jatoba. R. Ion a arătat mai multă poftă de joc decât Luis Phelipe, retras de pe teren în minutul 67, dar atacurile au fost purtate mereu în inferioritate numerică și într-un ritm în care defensiva gazdă nu prea putea fi surprinsă.

Scorul final este unul corect, dar cele două momente legate de arbitraj pot fi adăugate pe o listă ce devine tot mai bogată de la etapă la etapă. Nu se poate spune că au influențat rezultatul, dar a fost suficient să influențeze câțiva jucători. Poli Iași n-a arătat ca o echipă de ultimul loc, însă până la urmă contează poziția din clasament și mai puțin statisticile, uneori aiuritoare, ce ne tot sunt fluturate.

Trupa lui Grozavu n-ar trebui să aștepte perioada de întrerupere a campionatului ca pe o izbăvire, ca să i se ierte tot ce s-a întâmplat până atunci și abia din etapa a IX-a să poată fi luată la bani mărunți. Banii puși la bătaie în vestiarul ieșean nu-s totuși puțini, iar o reacție a echipei ar cam trebui consemnată chiar în partida cu Sepsi, club ajuns în pragul grupelor Conference League poate și datorită faptului că pe acolo au trecut Leo Grozavu și Cornel Șfaițer, actualul șef al lui Poli Iași, iar meciul din Copou se va strecura între manșele confruntării europene cu norvegienii de la Bodo/Glimt, la fel cum s-a petrecut și la meciul echipei ieșene cu Farul Constanța.

Sursa foto: FCSB / Facebook – Razvan Păsărică/SPORT PICTURES.

Citiți și: Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași a adus în premieră în România prestigioasa competiție „Formula Student”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *