Se apropie finalul lunii ianuarie și Direcția pentru Sport a Județului Iași n-a anunțat încă topul celor mai buni sportivi ai județului pe anul 2022. De la an la an scade însă interesul pentru un clasament în care rar apare câte o performanță obținută la nivel de seniori la vreo disciplină olimpică, dar pe baza acestui clasament va fi organizat tradiționalul eveniment în care performerii Iașului vor fi urcați pe o scenă pentru a primi mici recompense financiare, prilej cu care vor putea fi auzite discursuri hazlii din partea celor ce contribuie masiv la bugetul acțiunii!

2022 a fost la Iași, fără îndoială, anul canotajului și al scrimei. Judoka Vlăduț Simionescu, de la CS Politehnica Iași, singurul sportiv legitimat doar la un club ieșean care a participat în 2021 la Jocurile Olimpice de la Tokyo, este singurul senior remarcat și în 2022, dar prezențele sale pe podiumuri la Grand-Prix-uri europene probabil nu-i vor mai fi suficiente să se numere printre protagoniști. Tot de la judo, dar la cadeți, s-a remarcat Tudor Moșoi, de la CSS „Unirea”-CS Politehnica Iași, dar nici el n-a prins podiumul la Europene.

Cum spuneam, a fost anul canotajului și al scrimei, iar topul va fi probabil dominat de reprezentanții acestor discipline olimpice. Cinci canotoare și patru scrimeri au tot dreptul să spere la nominalizări, fiind medaliați la Mondiale sau Europene! Nouă performeri care au făcut cinste Iașului în 2022, dar șase dintre ei deja nu mai apără culorile Iașului! Trei canotoare au fost transferate la alte două cluburi începând cu 1 ianuarie 2023, iar trei sabreri au părăsit Iașul încă din timpul anului trecut, unul dintre ei la doar 16 ani! Și mai grav, o canotoare din cele cinci a renunțat la sport după ce în 2022 era campioană europeană!

Ar putea fi un top al tristeții, pentru că n-am asistat în ultimii treizeci de ani la o așa mare pondere a performerilor plecați din Iași în momentul anunțării clasamentului, ar putea fi un top al rușinii, deoarece Iașul n-a fost în stare să țină pe loc cât mai mulți dintre acești truditori, dar la fel de bine, pentru optimiști, ar putea fi un top al bucuriei, pentru că sportivii au ajuns acolo unde probabil vor fi prețuiți mai aproape de rezultatele obținute și sacrificiile pe care le fac pentru înalta performanță!

Steaua, Dinamo și Rapid au transferat câte doi dintre performerii Iașului din 2022, ceea ce confirmă că Iașul sportiv are în continuare potențial, dar că fără un suport financiar decent, infim pentru posibilitățile și pretențiile urbei și ale județului, va continua să producă până la o anumită vârstă, din păcate tot mai coborâtă, iar din roadele cele mai dulci se vor înfrupta alții!

Sursa foto: Comitetul Internațional Olimpic.

Citiți și: Dacia încheie 2022 pe podium în Europa! Performanțe uluitoare pentru cele patru modele-cheie!

1 thought on “Prea puțini stropi de bucurie olimpică într-un trist top al rușinii!

  1. Politica antiperformanta a celor care ne conduc politic este principala cauza a lipsei performantelor și a migrației sportivilor de valoare! Fără o susținere financiara pe măsură nu vom mai ajunge niciodată la performantele din trecut!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *