Scrima este una din puținele discipline olimpice care încă mai produce la Iași talente veritabile. De vreo douăzeci de ani încoace însă nu se mai bucură pe deplin și de rezultatele lor înregistrate la seniori, deoarece, de la Alin Lupeică încoace, tot ce a fost mai valoros a luat calea exilului. Ignorați la Iași, rând pe rând, Florin Zalomir, Alexandru Sirețeanu, Cosmin Hâncianu, Tiberiu Dolniceanu, ca să-i amintesc pe cei mai reprezentativi, s-au transferat la Dinamo sau la Steaua, iar ceva mai recent Răzvan Ursachi și Codrin Cozmuleanu au ales să-și continue carierele la Dinamo, unde activează și Andreea Lupu. Ultimul caz însă este o premieră veritabilă: sportivul n-a încheiat nici măcar junioratul, așa cum s-a întâmplat cu ceilalți, el abia împlinind de două luni 16 ani, adică are drept de concurs și anul viitor la cadeți, când sunt așteptate din partea sa rezultate de mare anvergură.

Ieșeanul Casian Cîdu a fost descoperit și format la CSS „Unirea” Iași, el lucrând în Sala CSM Iași cu antrenorii Radu Tofan, Alexandru Sirețeanu și Alin Lupeică. Multiplu campion național, Casian a devenit în prima parte a anului vicecampion mondial cu echipa de cadeți a României și tot cu această echipă națională a cucerit medalia de bronz la Campionatele Europene! De mai mult de un an se pregătește la Centrul Olimpic de sabie de la Brașov și probabil că și de mai multă vreme a atras atenția cluburilor cu dare de mână din țară. Inevitabilul s-a produs recent, dar șocant este că transferul sportivul nu s-a mai produs după încheierea junioratului, ci mult mai devreme!

„Da, Casian Cîdu și fratele său, Iustin Cîdu, sunt transferați la Dinamo București. A fost dorința sportivilor, a familiei lor, și nu ne puteam opune. Ne pare rău că nu am reușit să-i promovăm la CSM Iași, dar protocolul de colaborare cu acest club n-a mai fost validat din 2019, club care se pare că vrea să-și creeze propriile grupe. Nu știm nici care sunt intențiile CSM Iași 2020 (n.r. – clubul Primăriei Iași), vom încerca să le aflăm, pentru că mai avem sabreri de certă perspectivă”, ne-a declarat prof. Viorel Hudac, directorul CSS „Unirea” Iași.

Despre strategia CSM Iași 2020 nu se știe mai nimic concret, probabil nici nu există vreo strategie bine pusă la punct, iar reacția conducerii CSM Iași lasă de înțeles că a fost pusă în fața faptului împlinit.

„Nu mai avem protocol de colaborare la sabie, dar totuși am continuat să ne  respectăm obligațiile prevăzute în acel protocol expirat și sunt nedumerit de ce nu am fost și noi înștiințați că un sportiv care nici măcar n-a atins vârsta junioratului voia deja să plece din Iași…”, a precizat Ciprian Ursu, directorul CSM Iași.

Nu știm cât de repede va apărea în scrima ieșeană un alt Casian Cîdu, dar știm că există Amalia Stan (17 ani), vicecampioană europeană cu echipa de cadete a României tot în acest an, sportivă (încă) legitimată la CSS „Unirea” Iași. A trecut ceva vreme de când am tot atras atenția în privința acestor doi sabreri și iată că Iașul și-a dat din nou în petec, arătând că nu are pic de habar cum să-și prețuiască sportivii care într-adevăr merită!

Citiți și: Premieră la Iași: lansarea Noului Range Rover Sport, simbolul luxului sportiv!

1 thought on “Iașul nu se dezminte: a pierdut unul din puținele talente veritabile pe care le mai are în sport! Și mai grav: sportivul abia a împlinit 16 ani!

  1. Nu vad de ce va mira faptul ca acest băiat a plecat cu mult înainte sa termine junioratul. V-am spus de acum câteva luni ca va pleca , Iasul nu ia oferit nimic , el de ce sa tot ofere? Cu părere de rău si cu durere in inima o spun A FĂCUT CEA MAI BUNA ALEGERE!! Casian succes in tot ceea ce vrei sa faci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *