Cosmin Stan (19 ani) se bucură de ultima lună de vacanță înainte de a începe cursurile universitare. Obișnuit cu asalturile de pe planșe și cu obiectivele îndrăznețe, Cosmin nu s-a mulțumit doar cu o specializare, așa că va trebui să împace cursurile de zi la două specializări, dar fără a știrbi din timpul alocat pregătirii pentru scrimă. Ultimul an școlar, unul în care și-a lăsat colegii de la „Moisil” pentru a studia la Brașov, n-a fost prea reușit pe planșe, însă este hotărât să revină cât mai curând acolo unde era când a plecat de la Iași.

Cosmin Stan era elev la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași într-o clasă plină de olimpici la Informatică, Matematică sau Fizică. În ultimul an de liceu, poate cel mai frumos dintre toate, el a optat să dea întâietate scrimei, iar asta a însemnat să-l parcurgă la Colegiul Național „Unirea”, de la Brașov, oraș unde acum câțiva ani a fost mutat, de la Iași, Centrul Olimpic masculin de sabie. Acolo a trecut de la o clasă de „Mate-Info” la una de „Științe” și a descoperit „Anatomia”. Dacă până în clasa a XI-a știa că va susține examenul de bacalaureat la „Informatică”, la Brașov a devenit convins că va opta pentru „Anatomie”.

Pasiunea pentru „Anatomie” i-a purtat pașii și spre a doua specializare de la Facultatea de Educație Fizică și Sport, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași. Una era clară, „Educație Fizică și Sportivă” (EFS), iar cealaltă este din ce în ce mai căutată – „Kinetoterapie și Motricitate Specială”. De ce a ales să le studieze pe ambele ne explică însuși Cosmin.

„După trei ani de Educație Fizică și Sportivă m-aș putea angaja ca profesor, iar dacă voi vrea să devin antrenor voi parcurge ulterior pașii necesari. Kinetoterapia consider că este un domeniu de viitor, ce va fi căutat, dar am văzut cât de mult contează un kinetoterapeut bun în problemele cu care s-a tot confruntat sora mea, Amalia. Poate că voi reuși s-o ajut eu pe viitor”.

La cum și-a făcut calculele ai spune că lui Cosmin poate i s-ar fi potrivit vreun rol de contabil, dar iată care este părerea sa.

„Am colegi care au optat pentru o facultate de business, dar din ce aud de la ei nu știu dacă mi s-ar fi potrivit. Este adevărat că sunt preocupat de antreprenoriat, dar este un domeniu în care voi învăța singur, consider că este mai multă nevoie de practică, nu doar de teorie”.

Iar calculele lui Cosmin sună cam așa: a intrat al patrulea la EFS, deci ar putea beneficia de bursă, iar în jumătate de semestru și-ar putea achita din bursă taxa anuală de 3.500 de lei de la cealaltă specializare.

„Mi-e bine și în vacanță, dar chiar aștept să înceapă anul universitar și sper să fac față cu brio. Voi avea câteva materii comune și sper să găsesc înțelegere ca nota de la un examen să fie valabilă și la cealaltă specializare. Nu sunt deloc speriat, sunt obișnuit să studiez și mai ales să îmbin studiile cu sportul de înaltă performanță”.

Iar Cosmin Stan are cu ce se mândri în scrimă. De cinci ori campion național la diferite categorii de vârstă, câștigător al unui concurs din circuitul european al cadeților, la Istanbul, clasat între primii 16 la Europene la individual și pe 6 cu echipa României, ca să trecem rapid în revistă câteva dintre repere. La Brașov însă a descoperit el „Anatomia”, dar nu și calea spre a-și îmbunătăți performanțele sportive. A plecat de la Iași de pe locurile 1-2 la juniori și s-a întors acasă cam al cincilea, adică departe de potențialul său real.

I s-a propus după încheierea liceului să se pregătească la lotul național de seniori al României, propunere în urma căreia alți sabreri ar fi plecat imediat pe jos! N-a fost cazul lui Cosmin.

„Refuzul meu nu înseamnă că voi abandona scrima, așa cum poate s-a înțeles. Nici vorbă! Simt că am nevoie să stau la Iași o perioadă pentru a lucra cu antrenorii cu care am avut cele mai bune rezultate. Mă voi bucura de mai multă atenție la Iași și voi munci cât voi putea de mult pentru a reveni și mai puternic. Trebuie să-mi revin psihologic în primul rând, ajunsesem în concursuri să nu mai am încredere în mine. Știam ce trebuie să fac pe planșă, dar nu mai aveam curaj, nu îmi mai ieșea nimic. Mereu a fost, este și va fi o imensă onoare pentru mine să-mi reprezint țara”, a precizat Cosmin.

Cosmin Stan a fost descoperit la CSS „Unirea” Iași de antrenorul Radu Tofan, iar când pregătirea a fost comună cu sportivii de la CSM Iași a lucrat și cu antrenorii Alexandru Sirețeanu și Alin Lupeică.

„Toți sunt antrenori de excepție. N-am văzut antrenori care să pună mai mult suflet pentru sportivii lor, pentru toți sportivii lor. Simt că sub îndrumarea lor pot să-mi revin. Visul meu este să particip la Jocurile Olimpice din 2028 și nu doar să particip, ci să obțin și un rezultat notabil”.

L-am întrebat dacă va mai fi atunci legitimat la vreun club ieșean, a cam ocolit răspunsul, dar, deocamdată, nu are ca obiectiv să plece de la Iași, nici să apere alte culori.„Sper să fiu promovat la CSM Iași, am înțeles că sunt discuții. Iubesc Iașul, aici mă simt cel mai bine. Sper să fie tot mai multe resurse și în scrimă, ar fi nevoie de investiții pentru că mereu scrima ieșeană a avut rezultate foarte bune. Eu voi rămâne să apăr culorile Iașului cât de mult voi putea”, ne-a mai spus Cosmin Stan.

Citiți și: Timpul de asamblare a unei baterii electrice și cât durează testarea ei la Peugeot!

2 thoughts on “Sabrerul care va studia în paralel două specializări la FEFS Iași! N-a acceptat să meargă acum la lotul național de seniori, iubește prea mult Iașul!

  1. Sunt un apropiat al acestui sport, sunt fost practicant și am rămas cu sufletul in acest sport , dar de băiatul asta eu nu am auzit pana acum, locul 16 la europene nu este ceva atât de uau dar na, de campioni naționali la catergorii de copii și candeti e plin iasul , când ajungi la juniori deja e un alt nivel iar eu cred ca acest băiat nu a putut face fata! De ce spun asta? Deoarece avem un exemplu clar tot de la lotul de juniori unde a făcut fata cu brio oricunde a fost! Sa faci un articol de genul mi se pare o lauda de sine sincer , știu ca dumneavoastră domnule Gaspar sunteți un om cu onoare și îmi este greu sa cred ca dumneavoastră ați venit cu idee acestui articol! Se întâmpla lucruri mai grave cu scrima Ieșeana pe care lumea sportului , așa marii oameni ai Iasului ar trebui sa știe!

    1. Bună seara! Vă mulțumesc pentru cuvintele frumoase la adresa mea! Chiar poate cu riscul de a vă dezamăgi, eu am propus acest material când am aflat că ieșeanul nostru Cosmin Stan este student la două specializări. Poate dumneavoastră știți și aveți mai multe informații, dar eu de regulă încurajez sportivii noștri. Despre problemele din scrimă cred că sunt printre puținii, dacă nu cumva chiar singurul care a semnalat transferurile fraților Casian și Iustin Cîdu la Dinamo, iar cel al lui Casian consider că este o problemă la nivelul Iașului având în vedere vârsta (16 ani) la care a fost efectuat. De asemenea, cred că intuiesc la ce altă problemă gravă vă referiți și vă dezvălui că urmăresc subiectul, mai am nevoie de un punct de vedere oficial pentru a putea publica. Vă mulțumesc că urmăriți site-ul și vă aștept mereu cu comentarii care să lămurească problemele scrimei ieșene. Toate cele bune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *