Deși face parte din Circuitul european al cadeților (limita maximă de vârstă 17 ani), concursul de sabie de la Sofia, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, poate fi considerat lejer de nivelul unuia de Cupă Mondială și a adus un succes de prestigiu școlii ieșene de sabie.

Casian Cîdu (15 ani), legitimat la CSS „Unirea” Iași, unde antrenor este Radu Tofan, a reușit un veritabil tur de forță și a câștigat competiția la care s-au prezentat peste două sute de sportivi! Emoții a avut în primul tur al eliminărilor directe, când s-a impus la limită, 15-14, în fața unui sabrer rus, dar pe măsură ce înainta pe tablou și-a calibrat la perfecție strategia și a câștigat concursul de o manieră impresionantă.

„Casian a avut un parcurs ireproșabil. A dat dovadă de multă maturitate pentru vârsta sa”, ne-a declarat Radu Tofan.

Grație acestui succes, Casian a urcat în clasamentul mondial al cadeților de pe locul 5 pe locul 2, lider fiind germanul Colin Hethcock (16 ani), campionul european en-titre. Hethcock a lipsit de la Sofia, el fiind cel în fața căruia Casian pierdea, cu 13-15, în sferturile de finală ale concursului de la Godollo, desfășurat la începutul lui octombrie. Casian s-a clasat atunci al șaptelea, în timp ce germanul a câștigat concursul.

Amalia Stan (16 ani), tot de la CSS „Unirea” Iași, s-a prezentat și la acest concurs deși s-a confruntat cu dureri la ambii genunchi. Ea a fost menajată la concursurile naționale, dar n-a putut concura nici la Sofia la adevăratul său potențial. A reușit însă să ajute echipa României să se claseze pe locul al treilea, dar la individual a fost temperată de Tofan, care a preferat să nu riște vreo accidentare gravă.

„Amaliei i-a fost recomandată o perioadă de pauză, nici nu va participa la Cupa Mondială pentru junioare din Polonia. Vom continua investigațiile medicale, probabil va efectua și un examen RMN pentru a afla cauza durerilor”, a menționat Radu Tofan.

Chiar dacă Sofia i-a adus doar 6 puncte, Amalia se menține pe locul al treilea în clasamentul mondial al cadetelor, fiind devansată doar de Lola Possick (SUA) și Konstantina Kefala (Grecia).

„Nu cred că România a mai avut vreodată doi cadeți pe podiumul clasamentului mondial, poate doar dacă ei erau în ani maximi ca vârstă, așa cum s-a întâmplat cu ieșenii Tiberiu Dolniceanu și Elena Munteanu”, a precizat Radu Tofan, care a ținut să aducă mulțumiri prof. Viorel Hudac, directorul CSS „Unirea” Iași, și conducerii Inspectoratului Școlar Județean Iași pentru că au făcut posibilă participarea la competiția sofiotă.

Tot la Sofia s-a desfășurat un concurs și la Under 15, acolo unde o altă sportivă de la CSS „Unirea” Iași, Raisa Apostu, a urcat și ea pe podium, ocupând locul al treilea!

Trebuie menționat că pregătirea sportivilor de la CSS „Unirea” Iași este efectuată în colaborare cu antrenorii Alexandru Sirețeanu și Alin Lupeică, precum și că, începând cu actualul an școlar, Casian se antrenează la Centrul Olimpic de la Brașov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *