Smaranda Corneanu zâmbește din nou când pășește pe terenul de tenis! A luat o „pauză de performanță”, s-a întors la Iași să uite de rutina din ultimii paisprezece ani și a descoperit ce-i place!

Smaranda Corneanu (20 de ani), alături de Andreea Prisăcariu (21 de ani) și de Ilinca Amariei (19 ani) sunt ieșencele care au acum un cuvânt de spus în tenis și pe toate trei le-am putea vedea jucând anul viitor la Iași, în iulie, la prima ediție a turneului cu statut WTA 125. Cu Smaranda însă situația este puțin mai complicată, ea bifând ultimul turneu internațional în aprilie, dar cel mai important este că n-a fost vorba despre o accidentare, ci că s-a întors acasă și poate din nou zâmbi când pășește pe terenul de tenis!

Multiplă campioană națională la junioare, probabil cea mai bună jucătoare din România din generația sa, Smaranda a început tenisul la 6 ani cu antrenoarea Oana Hâncu, apoi s-a mai pregătit la Iași cu Gheorghe Grancea și Bogdan Hnatiuc înainte de a începe o colaborare plină de succese cu Mircea Rădulescu. A plecat la doar 13 ani din Iași să se pregătească la București, au fost destui ani de muncă asiduă, cu meciuri și victorii la o vârstă crudă în compania senioarelor, iar proiecția pentru viitorul apropiat suna din ce în ce mai bine. Încheia 2019 cu semifinale la Heraklion (Grecia), la un challenger ITF de 15.000 de euro, însă în 2020 n-a mai jucat aproape deloc. A revenit anul acesta cu o serie de turnee de același nivel în Antalya, iar în mai a luat o decizie care este posibil să-i schimbe radical traiectoria carierei.

„Am decis să iau o pauză de performanță. Sunt mai multe motive care au contribuit la această hotărâre, pe mai multe planuri, nu doar legate strict de tenis. Am ajuns într-un punct în care totul era prea mult, am fost copleșită mental. Simțeam că nu mai fac față presiunii, că nu mai puteam continua în acel ritm. Eram de paisprezece ani în tenis, am muncit enorm, simțeam că am nevoie și de altceva în viața mea. Voiam să am și eu o vară normală și am avut-o”, a mărturisit Smaranda Corneanu.

S-a întors acasă, la Iași, două luni nici n-a vrut să audă de tenis, dar nu și-a putut lua de tot gândul de la tenis și a început să dea lecții câtorva copii.

„Am descoperit că-mi place să lucrez cu copiii. Nu știu ce să spun deocamdată în privința continuării carierei ca jucătoare. Ar însemna să revin la București, să mă înham din nou la muncă și deocamdată nu simt că aș fi pregătită să revin la rutina din ultimii paisprezece ani. N-am abandonat complet ideea de performanță, îmi lipsește, dar deocamdată încerc să profit de această pauză de performanță. Doar eu m-aș putea determina să revin pe teren, dar numai dacă voi simți că sunt pregătită”, a adăugat Smaranda Corneanu.

Smaranda este studentă în anul al II-lea la Departamentul Educație Fizică din cadrul Facultății de Științe, Educație Fizică și Informatică a Universității din Pitești, pentru că acolo există specializare în tenis. Ea urmează programul de licență „Sport și performanță motrică” și la absolvire va fi antrenor de tenis gradul 4. Va urma Masters-ul de doi ani, la finalul căruia va primi gradul 3 ca antrenor, dar în paralel va urma și programul de licență „Educație fizică și sportivă” pentru a putea fi profesor.

„Mi-aș dori ca Smaranda să joace din nou, însă îi voi respecta decizia și o voi susține. Dacă va fi să nu mai joace m-aș bucura să încerce o carieră de succes în antrenorat. Știu cât de mult iubește tenisul”, ne-a declarat Dacian Corneanu, tatăl Smarandei.

Greu de anticipat dacă Smaranda va reveni sau nu pe teren ca jucătoare, deși cu cât va amâna cu atât mai dificilă va fi eventuala revenire, important acum este că poate din nou zâmbi când pășește pe terenul de tenis. Poate fi entuziasmul de început al unei noi activități, care însă s-ar putea transforma într-o dorință arzătoare ca măcar una din viitoarele sale eleve să ajungă pe culmile pe care, din diferite motive, ea n-a mai putut urca.

Citiți și: SUZUKI LANSEAZĂ NOUL MODEL CELERIO PE PIAȚA DIN INDIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *