Ștefan Lătescu are la doar 20 de ani un palmares cum destui sportivi se retrag și nu reușesc să adune atâtea titluri și medalii, cu predilecție locul întâi – de asta i se și spune „Golden Boy”, pentru acest obiectiv fiind pregătit de mic de către antrenorul Mihai Constantin la Scorpions Iași. Dar obiectivul lui Ștefan este nu doar să câștige fiecare meci disputat, că altfel nici nu poate ajunge la locul întâi, ci să încheie fiecare meci înainte de limită, iar acest aspect ar putea să facă diferența între o carieră reușită și una strălucită!

Ștefan Lătescu a fost atras de mic de Cătălin Moroșanu și de Lucian Bute. Avea acasă un soi de sac de box de care cu greu se dezlipea. Îl lovea cu atâta patos de parcă își imagina că idolii săi chiar îl privesc de dincolo de sticla televizorului și n-ar fi vrut deloc să-i dezamăgească. Parcă ar fi vrut să le transmită că va fi și el ca ei într-o bună zi și că pot fi siguri de asta văzându-l cum progresează zi de zi.
L-au văzut însă părinții cât de implicat era și au considerat că la 10 ani și jumătate era momentul să meargă la sală, sub îndrumarea maestrului Mihai Constantin. Cel care l-a dus spre succes pe Cătălin Moroșanu va ști cum să-l crească și pe băiatul lor pentru a deveni măcar la fel de valoros. La zece ani distanță nu este deloc acum un moment de bilanț, deși la o primă vedere Ștefan are și boxul de partea sa. Și nu oricum, ci din postura de a fi câștigat deja tot ce putea fi câștigat în România, la toate categoriile de vârstă, de la cadeți la seniori!
Boxul a intrat în viața sa la 14 ani, când deja la kick-box se antrena alături de profesioniști!
„Visul meu când am venit la sală nu era să câștig titluri, ci să mă antrenez de la ora 20:30, cu băieții cei mari, cu profesioniștii, cu Cătălin Moroșanu, cu Sebastian Ciobanu. Mai mereu m-am antrenat cu sportivi mai mari ca vârstă ca mine. Primul meci de kick-box, de fapt mai mult o întâlnire de verificare, a fost la doar trei luni de când am pășit în sală. A fost un meci strâns, cu un sportiv mult mai avansat ca mine, pe care l-am pierdut, dar de atunci am cam început să câștig. Am avut la juniori performanțe notabile și pe plan internațional. Am fost de trei ori campion european, am fost campion mondial ISKA la kick-box, vicecampion mondial de Muay Thai, adică box thailandez, în Thailanda”, ne-a spus Ștefan Lătescu.
Era însă să rateze prima sa întâlnire adevărată cu boxul, pentru că și-a fracturat „un mont de la mâna stângă”. A mers la medic, i-a pus mâna în ghips, recomandarea fiind să renunțe la Campionatul Național pentru cadeți. „A renunța” nu este însă unul din verbele preferate ale lui Ștefan și a mers la competiție. A trecut cu brio de controlul mâinilor îndurând multă durere înainte de a urca în ring, dorința de a deveni campion era prea mare! A câștigat toate meciurile, finala chiar cu campionul en-titre, a cucerit prima medalie de aur în box și de atunci le-a cam pierdut șirul…
Unii ar putea spune că acum este momentul să aleagă: kick-box sau box. Inima însă nu-l lasă să renunțe la una din discipline. Le iubește pe amândouă și este hotărât să n-o trădeze pe niciuna. Fiecare l-a ajutat când a avut nevoie, iar el nu poate uita prea ușor. Și fratele său, Sebastian, are două mari pasiuni: joacă handbal la CS Politehnica Iași, dar este și instructor de fitness după cursurile urmate la Weider Gym Iași.
„Nu pot lăsa boxul deoparte, e nobila artă, e ceva deosebit. M-a ajutat când nimeni în țară nu mai voia să urce cu mine în ring la kick-box. Au fost mai mult decât binevenite acele meciuri de box. Boxul mă dezvoltă mult pe partea de brațe, eu cred că le pot practica în paralel fără probleme. Am meciuri tot timpul, am continuitate, ceea ce este foarte important”.
Boxul îi arată la orizont Jocurile Olimpice de la Paris, iar Ștefan nu consideră că 2024 ar fi mult prea aproape pentru vârsta sa, mai ales că luptă la categoria supergrea, acolo unde pentru calificare va întâlni adversari mult mai experimentați, care fac box de-o viață.
„Vreau să mă calific, vreau să lupt la Jocurile Olimpice de la Paris și sa vin la Iași cu o medalie cât mai strălucitoare. Eu pentru asta mă pregătesc. Este foarte greu, dar nu imposibil. Nu voi fi dezamăgit dacă nu voi reuși să urc pe podium, pentru că voi reveni și mai puternic. Dezamăgit voi fi doar dacă nu voi da tot ce pot în ring”, ne-a mărturisit Ștefan Lătescu.
Ce salariu ar vrea la Iași din box, veți fi uimiți!
Poate s-ar crede că am fost avocatul boxului, dar însăși calificarea la Jocurile Olimpice din 2024 ar fi o veritabilă performanță. În 2028, la 26 de ani, ar fi mult mai copt, însă mulți pugiliști români talentați nici nu mai boxează la 22 de ani, destui se retrag imediat ce ajung seniori! L-am întrebat pe Ștefan ce ar avea nevoie un tânăr de vârsta sa pentru a putea atinge înalta performanță chiar și de la Iași.
„Condiții de pregătire sunt la lotul național, însă sportivul are nevoie de un salariu pe care să se poată baza. Trebuie să aibă o siguranță pentru a se putea pregăti în liniște. Pugiliștii cu care ne confruntăm la competițiile internaționale au cam totul la dispoziție, la noi antrenorul este și masor și de toate!”.

Am fost curios care ar fi un salariu minim pentru a mulțumi un sportiv de asemenea valoare și cu perspective de invidiat, iar când a venit vorba de bani glasul i s-a redus la jumătate, a rostit suma mai mult șoptit.
„25 de milioane de lei vechi ar fi onorabil, hai să zic 3.000 de lei ar fi un salariu super pentru boxul românesc. Nu cred că ar fi o sumă enormă”.
Kick-box-ul îi face parcă și mai tare cu ochiul!
„Sportivii sunt mai bine promovați pentru a putea participa la concursuri în străinătate, avantajele financiare nu sunt deloc de neglijat în comparație cu boxul”, a menționat Ștefan, care nu lasă deloc deoparte nici școala. A absolvit anul trecut Liceul cu Program Sportiv Iași, diriginte fiindu-i prof. Gica Agafiței, cunoscuta antrenoare de atletism, iar din toamnă este hotărât să urmeze cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași.
Probabil banii câștigați din kick-box îi permit să nu renunțe prea ușor la idealul olimpic, iar gândurile sale se îndreaptă acum spre Dynamite Fighting Show 14, unde se va confrunta cu francezul Frangis Goma.
„Este un sportiv foarte valoros, este campionul Franței, câștigător al Enfusion, promoție de top. Dacă îl înving, poate debutez chiar în acest an în Enfusion. Acum principalul meu adversar este cântarul. Am 101 kilograme, am scăzut de la 108, dar trebuie să ajung la 93. Vă aștept ca pe 6 mai să fiți din nou alături de mine, va fi show”.

Ștefan se pregătește asiduu pentru acest meci, iar de două săptămâni lucrează alături de colegul său Florin Lambagiu cu preparatorul fizic Marian Moroșan, fostul rugbist al Politehnicii Iași, la Weider Gym. Susține că deja simte în antrenamentele de kick-box un progres în condiția sa fizică, precum o detentă mai bună la loviturile cu genunchiul. Numele atât de asemănător cu al modelului său probabil îl motivează și mai tare, de parcă l-ar avea mereu la sală în față pe Cătălin, ca acum zece ani din fața televizorului, când parcă ar fi vrut să fie văzut cât de silitor este și cât de hotărât să-i calce pe urme!
Interviul complet cu Ștefan Lătescu vă invit să-l urmăriți mai jos!
Citiți și: Mercedes-Benz EQB 300 4Matic: ELECTRIZANT!