Voleiul ieșean nu s-a predat după dispariția echipei de senioare Penicilina Iași și continuă să producă talente veritabile, două dintre ele fiind convocate la un lot național al României. Nu s-a mai întâmplat de mulți ani ca două voleibaliste de la cluburi ieșene să intre în atenția selecționerilor, însă cele două jucătoare mai au ceva în comun în afară de volei, sunt fiicele a doi jucători importanți ai CS Politehnica Iași!

Ioana Murgoci, pregătită la Penicilina Iași de antrenoarea Tatiana Popa, și Alecsia Dimofte, pregătită la HV Junior de antrenoarea Oana Pralea, vor petrece Sărbătorile la Izvorani, unde între 20 decembrie și 17 ianuarie 2023 au fost convocate la lotul reprezentativei României Under 17 pentru a pregăti participarea la turneul de calificare la Campionatul European (turul 1), programat la Ankara între 18 și 23 ianuarie 2023.

Ioana, elevă în clasa a VII-a B a Liceului Teoretic „Waldorf” Iași (diriginte, prof. Claudiu Doru), a împlinit 14 ani în septembrie, are 1,80 metri înălțime și joacă pe post de universal la echipa de junioare mari a Penicilinei Iași. Ea a început voleiul cu antrenoarea Anda Podaru la CSS „Unirea” Iași, iar din 2021 a trecut la Penicilina. Tatăl Ioanei este fostul baschetbalist Cristian Murgoci (45 de ani), cel care în 1998 cucerea medalia de bronz în Divizia A cu Politehnica Moldrom Iași, rămasă și acum cea mai mare performanță a baschetului ieșean. Ioana însă a luat calea voleiului, sport considerat că i se potrivește mai bine decât baschetul.

„Ioana este la prima ei convocare la lotul național. Penicilina are o generație frumoasă de junioare și sperăm că poate chiar din sezonul competițional viitor s-o înscrie în campionatul de senioare”, ne-a declarat fostul baschetbalist care n-a trecut pe la juniori, ci a ajuns la CS Politehnica Iași după ce a jucat baschet la „Informatică”, sub bagheta profesorului de educație fizică Stelian Chilărescu. 

Cristian Murgoci este căsătorit cu Ana Murgoci, fiica regretatului Ioan Bucu, și mai au o fetiță, Maria (11 ani), care practică voleiul la Skyline Iași cu antrenoarea Cristina Lungu, fosta mare jucătoare a Penicilinei.

Alecsia Dimofte va împlini 15 ani în ianuarie și a mai fost convocată la lotul național. Este elevă în clasa a VIII-a D a Școlii Gimnaziale „Ion Simionescu” Iași (diriginte, prof. Corina Axinte), are 1,82 metri înălțime și joacă pe post de centru. Sezonul trecut l-a petrecut la Focșani sub comanda antrenorului ieșean Cătălin Știrbu, acolo unde evolua și fiica acestuia, Ilinca. Alecsia a debutat la Focșani și la nivel de senioare, iar tatăl ei, Florin Dimofte, a fost handbalist de bază la CS Politehnica Iași când echipa activa în Liga Națională, dar și acum, la 42 de ani, încă mai oferă o mână de ajutor îndrăgitei formații ieșene.

„Alecsia și-a dorit mult să joace volei. A prins drag de antrenoarea Oana Pralea și nu s-a mai despărțit de volei. Muncește foarte mult, îi place enorm voleiul și numai eu și soția mea, Ana Maria, știm ce e în inimile noastre când vine acasă plină de vânătăi. Știm însă câte sacrificii trebuie făcute pentru a ajunge la înalta performanță, știm și cât este de dificil de îmbinat bine sportul cu educația și vrem să mulțumim pentru sprijin doamnei director Sabina Manea, de la școala unde Ioana este elevă! O susținem în totalitate și sperăm să-și îndeplinească visul, să aibă și satisfacții. Este singurul nostru copil și nu prea mai vrem să plece de acasă, poate vom avea din nou volei la Iași și la nivel de senioare”, ne-a declarat Florin Dimofte, mândru că Alecsia a ales să poarte pe tricou numărul pe care și el l-a folosit de-a lungul carierei!

Nici Cristian Murgoci și nici Florin Dimofte n-au fost internaționali de juniori. Fiicele lor le-au luat-o înainte la acest capitol, dar este abia un prim pas până ca ele să ajungă să joace la senioare măcar cu același succes de care s-au bucurat tații lor! Prezentul le este însă cât se poate de favorabil și au tot dreptul să viseze!

Citiți și Test Autoplay: Suzuki Vitara Mild-Hybrid. Partener ideal pentru Boosterjet!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *