Patru ediții consecutive la Wimbledon în zone privilegiate! I-a ascultat respirația lui Nadal! Și-a înghițit cuvintele în fața lui Federer! Cum l-a impresionat Țiriac! Jumătate de oră la povești cu Virginia Ruzici! Lumi atât de diferite la rugby și la fotbal! Prânz cu James Bond când lucra în SUA, breakfast cu Rudy Giuliani!

Calificările pentru tablourile principale de simplu de la Wimbledon sunt în toi, iar Iașul va intra curând în febra celor două atractive turnee de tenis ce vor fi găzduite în această vară la Baza Sportivă Ciric. Un fost rugbist ieșean are patru ediții consecutive bifate la Wimbledon ca membru al staff-ului Monicăi Niculescu și a avut astfel prilejul să cunoască lumea bună a tenisului mondial.

Posibilă surpriză la „BCR Iași Open”!

Ieșeanul Emanuel Drușcă (39 de ani) a intrat abrupt în lumea bună a tenisului. Soția sa, Camelia, este pasionată de tenis, iar o verișoară a sa este căsătorită cu Călin Ciorbagiu, antrenorul Monicăi Niculescu. Așa a ajuns Emanuel în staff-ul jucătoarei care cu aproape douăzeci de ani în urmă câștiga la Iași turneul ITF de 10.000 de dolari de la Baza „Angero”, într-o finală cu Raluca Olaru, bază pe care, vizavi de fostul stadion „Constructorul”, a fost construit ulterior un spital privat. Remarcam atunci că de pe dreapta Monicăi plecau doar slice-uri, iar antrenorul ei îmi spunea că este doar o decizie temporară din cauza unor probleme medicale la umăr, dar cu acea dreaptă specială a ajuns până pe locul 28 mondial la simplu acum zece ani. Monica (34 de ani) joacă acum doar dublu și ocupă poziția 39 în ierarhia WTA (a fost pe 11 în 2018), iar apariția sa la „BCR Iași Open”, turneu WTA 125, programat între 1 și 7 august, ar fi o veritabilă surpriză.

„N-am mai vorbit de ceva vreme, cred că Monica se pregătește de Wimbledon acum, ea jucând acolo finala la dublu în 2017. N-ar fi deloc exclus să vină la Iași, voi vorbi cu Călin zilele viitoare. I-am spus încă de anul trecut că la Iași va fi un turneu WTA și s-a declarat încântat să participe cu Monica. Dacă programul îi va permite să ajungă la turneul ieșean sper să fie de acord să vizităm câteva grupe de copii care practică tenisul la Iași”, ne-a declarat Emanuel Drușcă.

„Noi, românii, avem tot timpul sentimentul că alții sunt mai buni ca noi, dar nu-i chiar așa”.

Se consideră un privilegiat că a putut sta în preajma numelor mari ale tenisului mondial. Spune că i-a ascultat la gard respirația lui Nadal și are câte o poveste pentru fiecare poză pe care vedetele le-au făcut cu copiii săi, Ianis și Ana. Djokovic chiar a coborât din mașină pentru o poză, Federer a rămas un simbol al eleganței, cu Virginia Ruzici a stat jumătate de oră la povești, iar Ion Țiriac l-a făcut să se simtă mândru că este român! 

„M-am trezit dintr-o dată la Wimbledon. Am remarcat seriozitatea enormă, nu oricine poate ajunge jucător de tenis profesionist, îți dedici toată viața ca să joci la un Grand Slam. Andy Murray s-a cam codit când l-am rugat să facă poză. A fost ceva la modul «hai, treacă de la mine… ». În general însă sunt foarte amabili, au foarte mult bun simț. Nadal m-a impresionat la antrenamente. Este atât de concentrat încât nu-i poți clinti nici măcar o sprânceană! Primul mare contact a fost cu Federer, în zona de interviuri. Nici nu știu ce i-am zis, îmi înghițeam cuvintele în fața unui asemenea colos. Virginia Ruzici făcea parte din staff-ul Simonei Halep, la al cărei antrenament noi asistam când a trecut cu dl. Ion Țiriac. A remarcat-o pe fetița mea, Călin ne-a prezentat și am discutat mai mult, dumneaei având o fiică angajată în sistemul bancar din Londra. Ion Țiriac a trecut pe lângă noi, ne-a salutat, și am fost impresionat de dumnealui. Nu poți ști cu adevărat valoarea omului doar din știri. S-a întâlnit cu patru-cinci tenismeni cu care a discutat în limbi diferite. M-am simțit mândru că sunt român. Noi, românii, avem tot timpul sentimentul că alții sunt mai buni ca noi, dar nu-i chiar așa”.

Patru ediții consecutive, între 2016 și 2019, la Wimbledon nu sunt deloc puține. Ce l-a mai impresionat?

„Totul la Wimbledon este organizat ceas, iarba este tunsă cu laserul. Jucătorii mănâncă la o cantină din incinta bazei sportive, bază în care trenurile de joc sunt separate de terenurile de antrenament. Socializau frumos, acolo nu e nimeni vedetă. Mâncau paste, legume, totul făcut la minut, salate, în special bucătărie mediteraneeană, iaurturi, semințe, sosuri. Nu sunt deloc fițoși, mai ales că sunt cazați la familii din comuna Wimbledon. Familiile care vor să găzduiască jucători depun o cerere la Primărie și ulterior sunt selectate. Jucătorii preferă să locuiască în apropierea bazei pentru a nu pierde timp cu transportul, lucru valabil chiar și pentru Serena Williams, în jurul căreia roia toată lumea, nu putea avea un mers liniștit”.

Prânz cu James Bond, breakfast cu Rudy Giuliani!

Emanuel Drușcă, un împătimit de istorie, și soția sa au ajuns la Londra în 2014, atracția pentru capitala londoneză fiind din 2008, unde au fost în luna de miere și a simțit ceva cu totul aparte. Soarta însă l-a trimis mai întâi în SUA, chiar după un meci de rugby.

„Am plecat discret de la Politehnica Iași, echipă cu care am promovat în SuperLigă. I-am spus regretatului antrenor Constantin Veriveș, a acceptat, m-a strâns în brațe, lucrasem cincisprezece ani împreună, și mi-a urat succes! Am absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport, am jucat pentru Politehnica în meciul cu Universitatea Cluj și a doua zi am zburat în SUA. Acolo am ajuns la un resort istoric din New York, la circa 70 kilometri de downtown, într-o zonă muntoasă. Un resort foarte scump, unde am plecat de jos, ca ospătar, și am ajuns să coordonez un restaurant. Am servit și vedete, dar niciodată nu știam din timp cine va mânca la noi. Primeam cu doar cinci minute înainte un bilețel pe care scria «VIP», dar fără să știu cine ne va trece pragul. M-am trezit la un prânz cu James Bond, cu Daniel Craig adică, soția lui era din zonă. A venit cu o șapcă îndesată pe cap, a mâncat și a plecat. Am avut onoarea să-l servesc la un breakfast pe fostul primar al New-York-ului, Rudy Giuliani, cel care a stârpit mafia new-yorkeză. Are bodyguard pe viață, a fost în România, știe destule despre țara noastră. Hillary Clinton a venit la noi înainte de a candida, a avut o masă de peste o sută de persoane pentru o organizație de femei”.

Locuitor, nu doar turist!

Era și Camelia cu el în SUA, băiețelul avea un an și jumătate, dar n-au reușit să finalizeze în timp util documentele necesare continuării șederii și în 2013 au revenit acasă. A mai jucat câteva meciuri, iar în 2014 a plecat la Londra, acolo unde îi rămăsese inima în 2008 A început de jos în construcții, la interioare, ca salahor, dar a avansat treptat și a ajuns să aibă propria sa afacere, cu cincizeci de angajați.

„La jumătatea lui 2016 aveam deja firma mea. Am fost într-un parteneriat cu un bulgar până în 2018, am avut angajați ucraineni, basarabeni, polonezi, români, chiar și englezi. Am învățat în Anglia că sufletul unei economii sunt construcțiile. Dacă te uiți peste Londra vezi sute de macarale. Sunt cincizeci de șantiere în centrul Londrei”.

„N-am sacrificat familia pentru ambițiile mele personale”

S-a întors acasă în vara lui 2020 și acum construiește case pe care ulterior le vinde, dar se ocupă și de amenajări interioare. N-a închis de tot afacerea din Anglia și din când în când zboară la Londra pentru a-i acorda atenție.

„A fost dorința familiei, deși noi veneam cam de patru ori pe an acasă. N-am vrut să sacrific nimic pentru ambițiile mele personale. Eu mai fac naveta, dar soția și copiii sunt acasă. Băiatul a terminat clasa a V-a cu 10, a mers bine cu școala și în Anglia. Este un copil simplu, căruia îi place școala”.

Oricine se poate bucura de o minge de rugby!

La Iași nu putea să nu revină la rugby. Mai joacă pe stadionul din Agronomie cu foști colegi și chiar au de gând să înființeze o echipă de rugby VII.

„Rugby-ul m-a ajutat să mă descurc peste tot în lume. Am fost la Cupa Mondială din 2015, la rugby se bea bere pe stadion. Am fost la un meci de fotbal Anglia – Cehia și am fost controlat la buzunare, nu aveam voie să am capac la sticla cu apă minerală! Lumi foarte diferite! Este de apreciat reînființarea echipei ieșene de rugby XV, trebuie susținut proiectul. În Agronomie, împreună cu prof. Murariu, sper să ne înscriem la rugby VII. La antrenamente au venit și câte 10-15 studenți. În SUA am jucat și antrenat la o echipă locală, dar mai ales în Anglia am învățat că rugby-ul poate fi jucat la orice vârstă. Rugby se joacă și în parcuri în Anglia. Ai o minge, poți juca oriunde. Este potențial să se dezvolte rugby-ul în Copou, putem face întâlniri amicale cu Politehnica, să ne întâlnim cu familiile, cu copiii, să ajungem și în zona de agrement, care la noi lipsește. Vorbim numai despre performanță, despre salarii, dar hai să coborâm și în zona în care oricine să se poată bucura de o minge de rugby!”.

Emanuel Drușcă vrea să ducă mai departe povestea rugby-ului. Are destule amintiri plăcute de pe terenul dintre „H”-uri, dar și cele acumulate la Wimbledon vor fi la loc de cinste, peste ani, când le va spune așa cum azi se povestește despre legende precum Năstase, Borg, McEnroe sau Connors...

Citiți și: Totul despre Noul Peugeot 408: FASTBACK DINAMIC ȘI INOVATOR!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *