Rezultate de excepție pentru canotajul juvenil românesc la ediția din acest an a Campionatelor Mondiale, desfășurate la sfârșitul săptămânii trecute, la Paris, pe pista olimpică, fiind cunoscut faptul că în an preolimpic Mondialele pentru juniori se desfășoară obligatoriu în baza sportivă care va găzdui Jocurile Olimpice. Staff-ul medical al României a fost condus și de această dată de ieșeanul Petre Crivoi, medic de medicină sportivă la Centrul Medical Preventis, cel care conduce și Clubul Sportiv Preventis Iași, cu secții active de handbal (antrenor, Mihai Timofte), badminton (Alina Popa), baschet (Marius Fecheci) și scrabble (Cătălin Caba).

România a ocupat locul al treilea în clasamentul general pe medalii la Campionatele Mondiale de canotaj pentru juniori, la care a participat cu 35 de sportivi, toate medaliatele la feminin pregătindu-se în Centrul Olimpic de la Baza Dorobanț! România a cucerit același număr de medalii de aur precum primele două clasate, Marea Britanie și Italia. Un bilanț de excepție, la care o contribuție și-a adus și medicul lotului național al României, ieșeanul Petre Crivoi (foto – al treilea din stânga pe rândul din față).

Introdus în anturajul canotajului de fostul director de la Clubul Sportiv Municipal Iași, prof. Adrian Poeană, medicul ieșean de medicină sportivă răspunde din 2021 de lotul național Under 19, însoțind sportivii la toate competițiile majore, mai precis Campionate Mondiale și Europene. Nici la ultimul concurs, cel de pe pista olimpică, n-a fost scutit de cazuri medicale mai deosebite, dar a reușit să le găsească în timp util rezolvare.

„Pentru un sportiv aflat la asemenea nivel de performanță, chiar și o unghie încarnată sau o nevrită îi poate diminua decisiv capacitatea de a concura și îl poate îndepărta de podium. Chiar și un singur procent dacă îi afectează performanța în canotaj se poate traduce prin câțiva metri pierduți pe finalul unei curse. Într-o secundă, în funcție de mărimea bărcii, se parcurg 4,5-5 metri. Echipajul nostru de 8+1 a pierdut medalia de aur pentru doar 14 sutimi de secundă! În acea cursă, primele patru clasate s-au întins pe doar 24 de sutimi, așa că orice problemă medicală oricât de mică poate să facă diferența”, ne-a declarat dr. Crivoi.

Canotajul ieșean n-a oferit și un sportiv la ediția din acest an a Mondialelor, dar din staff-ul condus de Petre Crivoi face parte de câteva luni și Mariana Pârju (foto – primul rând din picioare, în tricou galben fără mâneci), cunoscută mai ales ca atletă masters la CS Politehnica Iași.

„Mariana a fost cooptată la recomandarea mea ca maseuză. În afara certei sale valori profesionale, ea s-a remarcat și ca un excelent om de echipă, cu un spirit de luptă care s-a extins imediat și la fete. Este deja ca o soră mai mare pentru ele”, a precizat dr. Crivoi.

Menționăm că Petre Crivoi a mers la Mondialele de canotaj pentru juniori după ce în iulie a parcurs două săptămâni alături de turneele ieșene de tenis Concord Iași Open, turneul cu statut ATP Challenger 100, și BCR Iași Open, turneu WTA 125.   

„Mă bucur că am putut da o mână de ajutor la toate cele patru ediții masculine și la cele două feminine. Cazurile medicale mai deosebite au apărut din cauza căldurii excesive, care a determinat crampe, tulburări de comportament, greață, vertij, anxietate. Cu o singură excepție, a sportivei din Rusia care nu mai făcea față suprasolicitării, am reușit să le depășim cu bine pe toate și jucătorii au reușit să ducă la capăt meciurile începute”, ne-a mai spus dr. Petre Crivoi.

Citiți și: Pe drumul spre un plus de lux și confort! Mercedes-Benz prezintă noile monovolume și autovehicule comerciale de dimensiuni medii

2 thoughts on “Un ieșean este medicul lotului României care a uimit la Campionatele Mondiale de canotaj Under 19!

  1. Felicitari Dr. Petre Crivoi pentru implicarea si implicarea, precum si rezultatele extraordinare obtinute de tine si echipa ta la Campionatele Mondiale de canotaj! Salutam efortul si dedicarea de a sprijini si dezvolta talentele atat la sportul romanesc, cat si la cluburi si competitii. Te dorim succes pe viitor si suntem curiosi sa vedem ce alte reusite ai in plan!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *