Accidentările au lovit în plin echipa națională feminină de rugby VII a României în confruntarea cu elita Europei! Victorie cu Germania și echilibru în meciul cu Scoția!

Reprezentativa feminină de rugby VII a României, pregătită de antrenorul Neculai Tarcan, de la CS POLITEHNICA IAȘI, împreună cu Marin Alexandru, a participat sâmbătă și duminică, la Lisabona, la primul turneu din „Championship Series” (fostul „Grand Prix”), eșalonul de elită al Europei. Bazată pe osatura campioanei en-titre Politehnica Iași, echipa României a promovat în 2019 alături de Germania, formație cu care a fost repartizată în Grupa A, la Lisabona.

Succes clar cu Germania

Dar până să se confrunte cu Germania, România a avut de deschis turneul chiar în compania Rusiei, campioana europeană en-titre, formație despre care se spune că vă vrea să câștige și anul acesta pentru a putea participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Nu s-au prezentat la Lisabona trei formații: Anglia, deja calificată la Tokyo, Franța (și despre ea se spune că ar mai păstra speranțe) și Italia.

Cinci ieșence au fost titulare cu Rusia – Georgiana Gabor, Ana Maria Sandu, Simona Roșca, Loredana Juncanariu și Maria Atomi, cu mențiunea că Loredana a fost destul de menajată, ea fiind ușor accidentată cu o săptămână în urmă, la turneul de la Chișinău. Partida cu Rusia a fost mult prea dificilă, diferența de forță dintre cele două grupări ieșind repede în evidență. Campioana en-titre s-a impus cu 41-0, dar trebuie precizat că nu doar a cucerit trofeul de la Lisabona, ci s-a mai impus, printre altele, cu 47-5 cu Țara Galilor, 49-0 cu Portugalia, 38-0 cu Belgia, și cu 24-5 cu Spania, în partida care a decis ocupantele primelor două poziții.

În schimb, cu Germania, Georgiana Gabor a deschis scorul cu o cursă de toată frumusețea, iar Emilia Vizitiu (Agronomia București, transferată acolo după ani buni la Politehnica Iași) a transformat, însă în prelungirile primei reprize Germania a redus din diferență (7-5).

Secunda 30 a actului secund a adus eseul Loredanei Juncanariu, iar transformarea a urcat scorul la 14-5, în timp ce încercarea Emiliei Vizitiu a adus un plus de liniște (19-5). Cu două minute înainte de final, Germania a punctat pentru 19-12, însă în ultimul minut Ana Maria Călin a adus definitiv liniștea cu eseul său, scorul final fiind 26-12.

Ce bine am început cu Scoția!

România s-a clasat pe locul al doilea și a fost repartizată în faza a doua a competiției în Grupa E, jucând tot sâmbătă cu Scoția, venită de pe locul al treilea al Grupei C, cu două înfrângeri. Loredana Juncanariu a deschis scorul printr-un eseu (5-0), dar scorul la pauză a fost favorabil scoțiencelor, cu 7-5. Partida a fost echilibrată până când Georgiana Gabor a părăsit terenul accidentată la gleznă și imediat Scoția a urcat scorul la 14-5 în favoarea sa. Nici Emilia Vizitiu n-a mai putut continua disputa, iar până la final doar adversarele au mai punctat pe tabelă, ele impunându-se cu 31-5.

Cele două rugbiste n-au putut fi recuperate până a doua zi, așa că jocul României a continuat să sufere, echipa pierzând confruntarea cu 0-46 cu Belgia (venită de pe primul loc al Grupei B, cu maximum de victorii). 

Loredana Juncanariu, singura marcatoare

După cele două faze au fost însumate toate rezultatele înregistrare de fiecare echipă în cele patru meciuri susținute, iar România s-a clasat pe locul 7 și a jucat în faza a treia în Grupa I, alături de Țara Galilor și Germania, singurele fără victorie până atunci.

Din păcate, România a cedat cu 0-42 cu Țara Galilor și cu 7-25 chiar cu Germania, formație pe care o învinsese clar în prima zi. Juncanariu a înscris eseul și tot ea l-a transformat, iar echipa României s-a clasat, nemeritat, pe locul al nouălea în elita Europei.

Clasamentul final după prima etapă a arătat astfel: 1. Rusia, 2. Spania, 3. Belgia, 4. Polonia (la vicecampioana Poloniei evoluează ieșencele Maria Atomi și Loredana Juncanariu), 5. Scoția, 6. Portugalia, 7. Germania, 8. Țara Galilor, 9. România.

În lotul României de douăsprezece jucătoare a mai făcut parte încă o rugbistă de la Politehnica Iași, Paula Ursache, ea fiind împrumutată în actualul sezon la CSM Pașcani.

Lotul României se va reuni din nou pe 14 iunie pentru a pregăti celălalt turneu din cadrul „Championship Series”, programat pe 25 și 26 iunie, la Moscova.

Citește și: Medalii multe și de toate culorile cucerite de atleții de la CS Politehnica Iași la Campionatele Naționale de atletism în aer liber pentru seniori și tineret!

Din fotbal: Un ieșean printre legende: „Este frustrant să tot fii întrebat cum de a fost posibil să ajungă Iașul într-o asemenea situație…”

Din tenis: „Concord Iași Open” 2021, cel mai important turneu ATP din România, se pregătește să-și primească spectatorii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *