Ieșeanul Cezar Crețu (20 de ani), pregătit de antrenorul Victor Hănescu, n-a mai jucat de două săptămâni și jumătate, mai exact de când pierdea în turul al II-lea la Zadar Open, turneu cu statut ATP Challenger 80 (premii în valoare de 45.730 de euro). Înfrângerea a fost cumva neașteptată, pentru că s-a petrecut în fața unui adversar clasat în apropiere în ierarhia ATP și a venit după ce în turul I dispusese clar, cu 6-2, 6-4, de portughezul Elias Gastao (31 de ani), clasat în primii 200, și care de la acea înfrângere n-a mai pierdut niciun meci, asta traducându-se în două trofee cucerite la două turnee Challenger 80, desfășurate în Portugalia!

„Cred că l-a motivat foarte tare acea înfrângere, era cumplit de supărat”, ne-a declarat Cezar Crețu, el alegând să se pregătească la București până să revină în turnee, de luni urmând să se prezinte la Cairo, la un turneu ITF de 15.000 de dolari.

Cezar a avut un început de an foarte bun. Ați aflat toate rezultatele sale, însă până acum n-am spus că în niciun turneu disputat n-a pierdut în primul tur, nici chiar când a ajuns pe tabloul principal după calificări, nici măcar la Zadar, unde a învins, în premieră, un jucător din primii 200, Gastao, cel care de pe 198 a urcat pe 156!

Poate și mai important, Crețu a devenit luni a patra rachetă a României! Marius Copil (31 de ani, 245 ATP) este în continuare numărul 1 la simplu, urmat pe podium de Filip Jianu (20 de ani, 308 ATP) și de Nicholas Ionel (19 ani, 357 ATP). În prima mie mondială mai găsim în spatele lui Cezar (471 ATP) încă nouă jucători, dintre care doar Sebastian Gima (19 ani, 667 ATP) este mai tânăr ca el.

La dublu, Cezar Crețu este tot al patrulea, ierarhia românilor fiind dominată de Horia Tecău (37 de ani, locul 19 mondial), dar el deja s-a retras din circuit, însă a jucat în martie pentru România în confruntarea pierdută, în deplasare, cu Spania. Pe podium se află Vlad Cornea (28 de ani, 170 mondial) și Alexandru Jecan (33 de ani, 309, cu care Crețu a jucat și a câștigat trofee), iar Cezar este al patrulea, clasându-se pe locul 411, deși în ultima perioadă s-a concentrat preponderent pe simplu.

Ionel este pe 613, Copil pe 831 și Jianu pe 962, în calcule intrând Dan Tomescu (23 de ani, 478), cel împreună cu care Cezar juca în semifinale la „Concord Iași Open” 2021, ATP Challenger 100 (premii de 88.420 de euro), care va fi și în 2022 cel mai important turneu ATP din România, urmând a se desfășura între 11 și 17 iulie, la Baza Ciric, premiile crescând la 90.280 de euro!

Următoarea acțiune a reprezentativei de Cupa Davis a României, condusă de căpitanul-nejucător Gabriel Trifu, este programată în septembrie, în deplasare, când se va confrunta cu Slovacia, câștigătoarea urmând să evolueze în 2023 în calificările pentru turneul final al competiției. Multe se mai pot schimba prin clasamente până atunci, dar Cezar Crețu ar cam fi trebuit să intre deja în atenția celor care efectuează selecția.

Citiți și: Crește producția de autoturisme în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *