Luni va avea loc o ședință ordinară a Consiliului Local Iași, principalul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea bugetului general al Iașului pe anul 2024. Sportul ieșean freamătă deja de la începutul lunii, știut bine fiind faptul că de la mic la mare și de la slab la tare depinde în mare măsură de susținerea financiară primită din partea Consiliului Local și Primăriei Iași.

Consilierii locali au primit documentele la sfârșitul săptămânii trecute și s-ar părea că suma ce va fi alocată pentru proiectele sportive se va situa cam pe același palier ca și anul trecut, cu punct de plecare 15.000.000 lei. Cea mai importantă felie va fi acordată, ca în fiecare an, fotbalului de la Poli Iași, care se bucură în ultimii ani de o susținere de care n-a avut parte nici când echipa juca în play-off! Se speculează, întemeiat sau nu, că prin Copou se fac unele calcule cu 3 milioane de euro din partea Consiliului Local, asta însemnând ca toate cele 15 milioane să intre în conturile unui club care pe zi ce trece se îndepărtează de nivelul minim de performanță absolut necesar supraviețuirii în Superligă.

Greu de crezut totuși că Poli va primi 3 milioane de euro, dar nu se va mulțumi cu mai puțin decât a beneficiat în 2023, adică două milioane de euro. Probabil va accepta minimum 11,5 milioane de lei, adică vor rămâne 3,5 milioane pentru celelalte cluburi din Iași, cele mai îndreptățite să primească susținere fiind CS Politehnica Iași, cu pleiada sa de formații reînființate pentru ca Iașul să rămână ancorat pe „harta sportului românesc”, și CSM Iași, care, deocamdată, oferă singurul reprezentant al sportului ieșean la Jocurile Olimpice de la Paris, canotoarea Patricia Cireș, și se remarcă prin câteva discipline individuale.

A nu se confunda CSM Iași cu CSM Iași 2020, clubul Primăriei Iași, cu secții active la șah, handbal feminin, scrimă și tir cu arcul, enumerate în ordinea în care au prins viață. Întrunit zilele trecute, Consiliul de Administrație a propus un buget de douăsprezece milioane de lei pentru anul 2024. Din suma pe care o va primi, și care pe parcursul anului ar mai putea fi considerabil îmbunătățită, cert este că va trebui achitată o datorie de 7,5 milioane de lei rămasă neonorată de pe urma Campionatului Mondial de Esports, desfășurat anul trecut la Iași. Ar mai fi disponibile 4,5 milioane, dar există voci care susțin că din cele douăsprezece milioane solicitate vor fi primite doar 8! Scăzând 7,5 milioane mai rămâne doar jumătate de milion pentru patru secții active, dintre care echipa feminină de handbal are ca singur obiectiv promovarea în Liga Națională. Handbalistele vor primi finanțare ca și până acum, pentru parcursul în al doilea eșalon, iar în cazul promovării li se va asigura suplimentarea bugetului.

Se vorbește la CSM Iași 2020 despre finanțarea unor secții noi, despre cea de natație informându-vă deja și se pare că afilierea ei la federația de specialitate este pe ultimii metri. În documentele oficiale se mai amintește despre tenis de masă, cu sală de antrenament la Baza sportivă Ciric, dar mai multe amănunte vor fi cunoscute dacă va exista și buget pentru această secție. Neoficial, se vorbește și despre tenis, cu argument principal terenurile de la Baza sportivă Ciric, dar și despre volei feminin, fără vreun argument cu adevărat palpabil, însă la fel s-a vorbit și despre rugby și s-a ajuns la concluzia că ar fi fost o inițiativă pripită…

Sportul ieșean așadar freamătă, fiecare grupare sperând la o felie cât mai consistentă după îndestularea fotbalului, dar întâi de toate să fie aprobat bugetul…

Citiți și: Dacia a prezentat Sandrider, prototipul cu care va concura la Raliul Dakar 2025! VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *