Cel puțin patru ore de tenis pe zi, dar ziua de pregătire nu se rezumă doar la tenis! Studiază cât și când îi permite tenisul. Aproape a dat nas în nas cu celebrul Pablo Cuevas! O susține pe Barca din tribune, dar la meciurile de baschet n-a prins bilete! Va juca probabil la „Concord Iași Open” 2022, un test spre circuitul ITF Seniori.
Ieșeanul Eduard Schipor a început tenisul în 2010, la 6 ani, la Coreco Iași. La 10 ani a trecut la CFR Iași, iar la 14 ani știa că vrea să i se dedice cât de mult va putea. Tocmai de aceea a și optat pentru Liceul cu Program Sportiv, dar deja cocheta cu Elite Tennis Academy Barcelona, unde fusese mai întâi în recunoaștere, timp de o lună, într-o vacanță de vară. A repetat experiența, a început să-și facă prieteni, se simțea tot mai integrat, iar în toamna lui 2019 a decis să rămână acolo!
LPS Iași a rămas în urmă. Până să abordăm și câteva detalii tenisistice vă voi spune că Eduard a optat pentru Oxford Home Schooling, considerând că este sistemul școlar care i se potrivește cel mai bine. Studiază doar online, atât cât și când îi permite timpul alocat tenisului. Parcurge aceeași materie predată în școlile britanice, doar că este structurată cu mai multe imagini și cazuri practice pentru a sări în ajutorul cursantului online. Eduard are câte un tutore pentru fiecare materie studiată, căruia i se poate oricând adresa online în caz că are nevoie de lămuriri. De regulă s-a descurcat singur și n-a fost nevoie ca părinții să plătească și ore suplimentare.
Eduard a trecut de primul nivel, în care a studiat cu prioritate cinci materii, susținând examenele la un centru acreditat la București. S-a înscris la „Advanced Levels”, echivalentul bacalaureatului, iar examene va susține la limbă engleză, matematică și limbă spaniolă sau geografie.
„Nu este o perioadă anume în care poate susține aceste examene. Probabil le-ar putea da în minimum șase luni de la data înscrierii și în maximum cinci ani. Pentru cele două cicluri, echivalentul celor patru ani de liceu de la noi, costurile n-ar trebui să depășească 10.000 de euro”, ne-a declarat Dan Schipor, tatăl lui Eduard.
Aproape toată ziua pe terenul de tenis!
Oxford Home Schooling îi permite lui Eduard să stea de dimineața până spre ora 17:30-18:00 pe terenurile de la Clubul de Tenis „Andrés Gimeno”, unde Elite Tennis Academy își desfășoară activitatea, costurile lunare situându-se între 3.000 și 6.000 de euro, în funcție de pachetul ales, în care sunt incluse cheltuielile de cazare și masă. Eduard locuiește la o familie care are un copil cu doi ani mai mic decât el, familie care îi asigură transportul, șapte-opt minute cu mașina, la și de la Clubul de Tenis „Andrés Gimeno”, deținut de abonați și care dispune de peste douăzeci de terenuri pe zgură, sală de forță, piscină, saună, bar&restaurant.
„Ador competiția și să joc meciuri oficiale, deoarece sub presiune mă regăsesc cel mai bine și performez mai bine ca la antrenamente. Unul din punctele mele forte este mentalul, deoarece analizez foarte mult în timpul unui joc și acest lucru mă ajută să mă mențin calm și rațional, nu-mi pierd controlul. Și la antrenamente prefer să lucrez mai mult scheme de joc similare cu meciurile reale, deoarece mă ajută mult să-mi dau seama de anumite lucruri pe care le pot îmbunătăți în timpul partidelor”, ne-a spus Eduard.
Schipor face parte dintr-o grupă cu alți trei jucători de vârsta sa și își începe ziua de antrenamente cu două ore de tenis. După o pauză de jumătate de oră, urmează o oră de pregătire fizică, apoi pauza de prânz de două ore, în care este inclusă și masa servită la baza de pregătire. Urmează alte două ore de tenis și se ajunge în jurul orei 16, după care ori se mai completează programul de pregătire fizică, ori urmează o oră de mental coaching, kinetoterapie sau de mobilitate.
Când prinde un pic de timp liber merge cu prietenii spanioli, dar și din Anglia sau Franța, la prânz, în centru, joacă biliard sau bowling, se plimbă cu bicicleta sau o încurajează pe Barca chiar din tribune.
„Mergem la meciurile de fotbal, dar la partidele echipei de baschet e mai greu să prindem bilete, așa că le urmărim online”.
Test la „Concord Iași Open” 2022 înainte de pasul spre circuitul ITF Seniori
Eduard a jucat în precalificări la „Concord Iași Open” 2021, unde a pierdut în turul al doilea, și a ales să joace numai la seniori. Nu merge la turnee ITF la juniori, deoarece în zona Barcelonei sunt competiții de nivel foarte ridicat, pe care el, deocamdată, nu l-a atins. Joacă însă aproape săptămână de săptămână în turneele Federației Catalane de Tenis, acolo unde se prezintă tenismeni experimentați, dar pe care a început deja să-i învingă.
„Probabil cea mai importantă victorie a mea a fost contra unui jucător ce este de nivel ITF seniori și care joacă destul de mult la acel nivel. Turneele la care joc aș putea spune ca pot fi comparate cu nivel de J3 spre J2 în circuitul ITF Juniors, asta cu cât înaintezi mai mult pe tablou”.
Ajunge constant în semifinale, iar începând din toamnă, când va împlini 18 ani, și-a propus să joace turnee ITF pentru seniori. Va trebui însă ca mai întâi să ajungă constant în finale și să câștige acele turnee ale Federației Catalane.
„Eduard muncește foarte mult, își dorește enorm să-și facă o viață din tenis. Nu am pretenții să câștige un turneu major, dar știu cât muncește și cât este de serios, iar pentru asta îl încurajez să creadă în șansa pe care o are”, a precizat Dan Schipor.
Eduard însă are curajul să viseze și chiar este îndreptățit să o facă din moment ce îi trec prin față jucători de calibru, ultimul fiind Pablo Cuevas, fost nr. 19 ATP, venit la Clubul de Tenis să pregătească sezonul pe zgură: „Eu aș dori să câștig un turneu de Grand Slam și să ajung în primii 50 ATP”.
Până în septembrie, probabil îl vom vedea din nou pe Eduard jucând la „Concord Iași Open” 2022, a treia ediție a celui mai important turneu ATP din România, turneu cu statut Challenger 100, fiind programată între 11 și 17 iulie, la Baza Ciric. „Îmi propun să ajung pe tabloul principal și, cine știe, poate să câștig și primul tur”.
Dar până atunci Eduard continuă să se antreneze cu râvnă, ghidându-se poate și după cuvintele antrenorului argentinian Enrique Guldberg, fondatorul și directorul Elite Tennis Academy: „Când vei câștiga, vei fi recunoscut. Când pierzi, vei fi uitat. Dar când lupți… vei fi respectat și, ce este mai important, te vei respecta pe tine”.
Citiți și: Volkswagen a convertit legendarul Kombi într-un van electric: ID. Buzz!