În timp ce Politehnica Iași era în cantonament, Maria Atomi, Loredana Juncanariu, Oxana Bunici și Nicoleta Meșina jucau pentru vicecampioana Poloniei!

Maria Atomi, cu mingea, și Loredana Juncanariu, în stânga sa

Echipa feminină de rugby VII Politehnica Iași, pregătită de antrenorii Neculai Tarcan și Gabriela Lepciuc, încheie astăzi cantonamentul de la Vatra Dornei, acțiune la care au participat șaisprezece jucătoare, printre ele numărându-se și câteva junioare.

„Noi am început pregătirile încă de pe 10 ianuarie pentru sezonul 2021, sezon pe care așteptăm să vedem când îl vom începe. Am programat acest cantonament, în care am beneficiat de condiții bune, pentru că la sfârșitul săptămânii viitoare ar fi trebuit să disputăm primul turneu din Campionatul Național, la Mihai Viteazu, comună de pe lângă Turda. Încă așteptăm confirmarea oficială pentru acest turneu la care în afară de Politehnica Iași vor mai participa CSM Pașcani, Agronomia București și Universitatea Cluj”, a declarat Neculai Tarcan pe pagina oficială a CS Politehnica Iași pe o rețea de socializare.

În proiectul de campionat, turneul al treilea din tur ar avea loc la Iași în prima jumătate a lunii viitoare și tot la Iași ar fi programat al doilea turneu din retur, probabil în a doua jumătate din septembrie. Campionatul va lua pauză în lunile iunie, iulie și august, ultimul turneu fiind prevăzut a se desfășura la Pașcani, în octombrie, în timp ce Cupa României ar avea loc la București, pe 7 noiembrie.

„A fost un cantonament reușit. Am avut zăpadă, a fost și soare, am fost singuri pe platoul de la capătul telescaunului de la Vatra Dornei. A fost foarte bine, mai puțin pentru fete, care au avut mult de muncit. N-am pierdut nicio jucătoare față de sezonul trecut, dar asta nu înseamnă că fetele n-ar avea nevoie de susținere financiară suplimentară față de cea oferită de CS Politehnica Iași. Junioarele de la Agronomia București câștigă cât senioarele noastre! Sportivele noastre au crescut împreună și sunt foarte unite, dar Bucureștiul le face tot mai mult cu ochiul”, a menționat Tarcan.

„Polonezele” revin acasă săptămâna viitoare

Din lotul deplasat în cantonament au lipsit câteva dintre jucătoarele de bază ale echipei ieșene campioană en-titre a României: Maria Atomi, Loredana Juncanariu, basarabencele Oxana Bunici și Nicoleta Meșina, precum și ucrainencele Oxana Nicoreac și Alice Ulyankina. Primele patru jucătoare menționate au scăpat de cantonament pentru că au jucat la sfârșitul săptămânii trecute pentru formația Black Roses Posnania, din Poznan, în primul eșalon al Poloniei, unde evoluează și Elena Bozu, jucătoare din Republica Moldova ce probabil va fi transferată la Politehnica Iași. Gruparea poloneză este vicecampioană en-titre, iar după prima etapă a campionatului ce adună cele mai bune opt formații din Polonia, țară care are și eșalon secund, ocupă locul al treilea.

Rugbystele Politehnicii Iași vor reveni săptămâna viitoare acasă având deja patru meciuri oficiale susținute în acest an. Regulamentul permite ca ele să poată evolua în două campionate, prioritar fiind cel al României.

„Primul meu contact cu Black Roses a fost la ultima etapă din ediția 2020. Echipa este în reconstrucție, deoarece câteva dintre jucătoare s-au transferat la formația pregătită de selecționerul Poloniei. A doua etapă din 2021 este programată la sfârșitul săptămânii viitoare, însă tot în acel week-end începe noul sezon și în România”, ne-a declarat Loredana Juncanariu.

O forță a Europei!

Maria Atomi a început din 2018 să joace și în străinătate. „Am debutat la un turneu în Dubai, pentru o echipa din Africa de Sud. După acel turneu, am avut plăcuta surpriză sa joc un alt turneu, în Africa de Sud, în ianuarie 2019, pentru ca ulterior să particip la majoritatea turneelor de pregătire din Europa. Pentru Black Roses am început sa joc anul trecut, în vară. Oxana Bunici evoluează pentru această echipă de mai bine de cinci ani. M-am acomodat aici, îmi place ceea ce văd. Nivelul valoric este mai ridicat decât în România și pun asta pe seama faptului că Polonia se clasează pe locul 4 sau 5 în Europa. Bazele sportive pe care noi ne antrenăm sau cele pe care am jucat până acum sunt mult mai bine amenajate, dar sunt sigură ca avem și noi astfel de baze, însă nu pentru rugby”, ne-a spus Maria Atomi.

Valoarea rugbystelor de la Politehnica Iași este așadar apreciată în Polonia, care are acum echipă națională de prim rang în Europa. „Polonia este în elita europeană de câțiva ani, pe când noi abia am promovat. Tot de câțiva ani ne este tot mai greu să câștigăm un joc în compania Poloniei”, a menționat Neculai Tarcan, care este și selecționerul reprezentativei României, reprezentativă al cărei nucleu este constituit din jucătoare de la Politehnica Iași.

Citește și: Primul junior pierdut în 40 de ani de carieră!

Citește și: Cosmin Frăsinescu: „Nu mai rezist, ar însemna să joc cu o țintă pe mine!”

Citește și: O nouă provocare la nivelul Iașului: proiect pentru reînființarea echipei de rugby Politehnica Iași!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *