Ieșeanca Teodora Neagu a fost la doar câteva tușe de o medalie la Campionatele Mondiale de scrimă!

Campionatele Mondiale de scrimă pentru cadeți (limita maximă de vârstă 17 ani) și juniori (20 de ani) au început sâmbătă la Cairo, prima armă prezentă în concurs fiind sabia, unde România mizează și pe patru sportivi de la CSM Iași și CSS „Unirea” Iași, unde sunt pregătiți de antrenorii Alexandru Sirețeanu, Radu Tofan și Alin Lupeică.

Duminică a fost ziua rezervată cadeților, în competiția individuală feminină fiind prezente și ieșencele Amalia Stan (16 ani, de la „Unirea”) și Teodora Neagu (17 ani, CSM).

Amalia Stan, campioana națională la cadete și vicecampioană națională en-titre la junioare, a ieșit din grupă cu trei victorii și două înfrângeri, fiind plasată pe locul 15 pe tabloul principal de 64. Teodora Neagu a înregistrat în grupă tot trei victorii și două înfrângeri, cu un succes în fața Magdei Skarbonkiewicz (SUA, clasată pe locul 3 în ierarhia mondială, sportivă calificată în semifinalele programate după-amiază), și a ocupat poziția 22 în primul tur al eliminărilor directe, unde au fost admise cele mai bune 39 de cadete ale lumii. Ambele ieșence au intrat în concurs pe tabloul de 32.

Teodora a dispus cu 15-12 de Sharon Huang (Canada) și o aștepta o misiune infernală cu Emma Neikova (Bulgaria, clasată pe primul loc în clasamentul mondial al cadetelor), în timp ce Amalia a cedat surprinzător, cu 8-15, în fața Anei Mihailova (Bulgaria), și s-a situat pe locul 21, dar și anul viitor va avea drept de concurs tot la cadete.

Teodora însă nu s-a lăsat deloc impresionată de palmaresul bulgăroaicei și a reușit un asalt perfect, pe care l-a dominat cu autoritate și l-a câștigat cu 15-7! În sferturi, în meciul decisiv pentru urcarea pe podium, ieșeanca s-a confruntat cu Kim Zoe (SUA, a patra în clasamentul mondial). A pierdut cu 11-15 și s-a situat pe locul 7 în ierarhia finală, ceea ce reprezintă cel mai bun rezultat de până acum la individual din toată delegația României la sabie!

Sâmbătă, în prima zi de concurs, juniorii ieșeni Alexandru Zmău (20 de ani, CSM), medaliat cu bronz la Campionatele Naționale pentru juniori, și Cosmin Stan (18 ani, „Unirea”) au ieșit cu capul sus din grupe. Cosmin a trecut un tur pe tabloul de 128, dar a pierdut la rusul Terekhov (favorit nr. 8, a fost eliminat în sferturi de rusul Tyulyukov, viitorul campion mondial) și a încheiat concursul pe locul 58 în primul său an de concurs la juniori. Alex a avut liber în primul tur, a trecut cu bine de 64, iar pe tabloul de 32 a pierdut cu rusul Magamed Khalimbekov și s-a clasat pe locul 24 în ierarhia finală.

Luni, cei doi sabreri ieșeni vor apăra culorile României în concursul pe echipe.

Citește și: În timp ce Politehnica Iași era în cantonament, Maria Atomi, Loredana Juncanariu, Oxana Bunici și Nicoleta Meșina jucau pentru vicecampioana Poloniei!

Citește și: Primul junior pierdut în 40 de ani de carieră!

Citește și: Cosmin Frăsinescu: „Nu mai rezist, ar însemna să joc cu o țintă pe mine!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *