Primii pași concreți pentru reînființarea unei echipe de mare tradiție la Iași!
La sediul CS Politehnica Iași a avut loc duminică o întâlnire a oamenilor de rugby care pot pune umărul la reînființarea formației masculine de rugby XV, cea care are în palmares Cupa României și în anul 2000 cucerea medalia de bronz, dar mai ales cea care a fost mereu un furnizor de jucători pentru echipele reprezentative ale României, întâlnire la care au participat și reprezentanți ai principalelor partide politice, cele care au un cuvânt greu de spus în Consiliul Local (CL) Iași, respectiv Consiliul Județean (CJ) Iași.
Discuțiile au fost purtate, aproape în exclusivitate, pe marginea bugetului de care are nevoie echipa, directorul CS Politehnica Iași, prof. Vasile Manole, expunându-și bine argumentat modul în care poate susține viitoarea formație.
„În acest an putem contribui cu 30.000 de lei, în condițiile în care bugetul pentru tot clubul nostru, ce conține nouă secții, este de un milion de lei. Pentru rugby VII masculin avem alocați anul acesta 70.000 de lei, iar anul viitor am putea ajunge până la 170.000 de lei pentru rugby XV, dar pentru a putea fi prinsă și această echipă la finanțare din partea Ministerului Educației și Cercetării trebuie să am dovada din partea Federației Române de Rugby că echipa a participat fizic într-un campionat”.
„Asociația Județeană de Rugby poate contribui cu 20.000 de lei, să vedem în ce măsură Federația Română de Rugby ne poate oferi un loc în Divizia Națională de Seniori”, a menționat Corneliu Ghenea, președintele Asociației Județene de Rugby (AJR) Iași.
„Înțeleg că echipa are nevoie de cel puțin 500.000 de lei pentru acest an. Eu voi sprijini reînființarea ei în Consiliul Local Iași și sper să găsim susținere și din partea consilierilor de la celelalte formațiuni politice”, a menționat consilierul local Bogdan Crucianu, cel care a inițiat și proiectul de susținere pentru valorosul judoka ieșean Vlăduț Simionescu, de la CS Politehnica Iași, în vederea pregătirii pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, unde este ca și calificat, proiect votat în unanimitate miercuri de consilierii locali.
„Vrem sau nu s-o înființăm? Hai să punem mână de la mână și să facem primul pas!”, a fost îndemnul lui Petru Vieru, finanțatorul medaliatei cu bronz din anul 2000.
Zece dintre componenții formației masculine de rugby VII, pregătită de antrenorul Mihai Stuparu, primesc o indemnizație lunară de 500 de lei, acești jucători urmând să facă parte din lotul viitoarei echipe de rugby XV, în care vor fi cooptați și jucătorii ce termină junioratul la CSS „Unirea” Iași sub comanda antrenorului Ioan Iftode.
„Haideți să punem umărul pentru sport! Haideți să fim organizați și noi, prietenii rugby-ului ieșean, să contribuim fiecare cu cât putem, orice ajutor cred că ar fi binevenit. Eu sunt gata să contribui cu câte 100 de lei lunar pentru viitoarea echipă”, a menționat fostul consilier județean Vasile Cotiugă, cel care a anunțat că reprezentanții viitoarei echipe sunt așteptați la o întâlnire cu Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
„Avem o echipă foarte bună de old-boys. Participăm la turnee în Europa, primim aprecieri peste tot, dar inevitabil se ajunge la discuția despre rugby-ul prezent și oamenii din țări cu rugby foarte dezvoltat se miră cum de nu avem echipă de rugby XV la Iași”, a precizat Romică Negoiță, component al formației de old-boys.
Întâlnirea la care, printre alții, au participat fostul mare jucător Clement Nemesniciuc, Marius Bișoc, care acum joacă la Suceava, arbitrul Gabriela Surmei Bălan, observatorul federal Gheorghe Pleșcan, precum și antrenorii Ioan Iftode și Mihai Stuparu, a fost eficientă, în 80 de minute fiind stabiliți, potrivit paginii oficiale pe Facebook a CS Politehnica Iași, primii pași ce trebuie făcuți pentru ca proiectul inițiat de Asociația Județeană de Rugby în colaborare cu CS Politehnica Iași să prindă contur:
1. Stabilirea statutului jucătorilor de la CSS „Unirea” Iași, pregătiți de antrenorul Ioan Iftode, în cadrul echipei de rugby XV a CS Politehnica Iași;
2. Legitimarea unui număr suficient de jucători pentru formarea lotului;
3. Înscrierea echipei în Divizia Națională de Seniori;
4. Depunerea unor proiecte la CL Iași și CJ Iași pentru completarea bugetului necesar;
5. Atragerea de sponsori și susținători ai rugby-ului, tot pentru completarea bugetului.
„A fost o discuție foarte constructivă, în care a fost prezentată realitatea financiar-organizatorică de la CS Politehnica Iași, dar și a mediului rugbistic din Iași. Facem un apel către toți iubitorii de rugby să vină alături de CS Politehnica Iași și AJR Iași pentru renașterea echipei în XV! Oricine vrea să sprijine viitoarea echipă se poate adresa AJR IAȘI sau CS Politehnica Iași”, a declarat Vasile Manole pe pagina grupării ieșene.
Menționăm că ediția 2021 a DNS tocmai a început la acest sfârșit de săptămână.
Citiți și: Ieșeanca Teodora Neagu a fost la doar câteva tușe de o medalie la Campionatele Mondiale de scrimă!