O nouă provocare la nivelul Iașului: proiect pentru reînființarea echipei de rugby Politehnica Iași!

Asociația Județeană de Rugby (AJR) Iași, condusă de ing. Corneliu Ghenea, a lansat un proiect pentru reînființarea echipei de rugby XV la CS Politehnica Iași, proiect pe care intenționează să-l depună și la Consiliul Local, și Consiliul Județean (în proiectul de buget pentru 2021 a alocat pentru toate proiectele sportive 100.000 de lei!) pentru a obține finanțare.

Așa cum bine se știe, CS Politehnica Iași și-a retras acum trei ani echipele de rugby și de handbal din primele divizii atunci când ele au rămas fără finanțare din partea Fundației Sportului Ieșean. Solicitarea grupării ieșene de a retrage echipa de rugby din SuperLigă a fost atunci aprobată de Federația Română de Rugby, care a permis clubului ca sezonul următor să-și înscrie echipa în Divizia Națională de Seniori (DNS), al doilea eșalon valoric.

CS Politehnica a tot plătit de atunci salariile jucătorilor în urma zecilor de procese pe care le-a avut cu foștii săi sportivi, așa că nu a găsit resurse pentru a înscrie echipa în DNS. A reușit să mențină echipa feminină de rugby în VII, multiplă campioană națională și deținătoare a Cupei României, iar în 2019 a făcut un prim pas prin înființarea formației masculine de rugby în VII, condusă de antrenorul Mihai Stuparu.     

„CS Politehnica Iași dorește să reînnoade o frumoasă tradiție de peste 6 decenii a rugby-ului ieșean. De-a lungul timpului, zeci de jucători legitimați la echipa orașului au făcut parte din echipele reprezentative ale țării. Din păcate, în ultimii ani, formația locală a pierdut contactul cu elita rugby-ului românesc din cauza lipsurilor de natură financiară, nu și umană. Tocmai din acest motiv, cei mai importanți sportivi crescuți la echipele de juniori din Iași, CSS «Unirea» și CS Politehnica, au ales să-și continue activitatea la alte grupări din țară și străinătate, iar acum sunt jucători de bază ai echipei naționale. Pentru a ajunge înapoi în elita rugby-ului vă prezentăm un proiect financiar pentru perioada 2021-2027, care are ca finalitate obținerea unor performanțe sportive remarcabile și menținerea echipei în elita rugby-ului românesc”, se arată în proiectul realizat de AJR Iași.

Echipa ar fi înscrisă în DNS în sezonul 2021/2022, când are ca obiectiv clasarea pe locul 3, pe când în următorul sezon este vizat titlul de campioană a DNS! Se mizează pe o contribuție din partea CS Politehnica Iași de un milion de lei pe an, deși suma menționată se pare că depășește cu mult puterile grupării ieșene, bugetul total pentru primele două sezoane, în care salariile jucătorilor ar fi de 2.300, respectiv 3.000 de lei, ridicându-se la câte 2.101.400 lei. Pentru sezoanele 2023/2024 și 2024/2025 (cheltuieli totale de 5 milioane de lei) sunt prevăzute promovarea și menținerea în SuperLigă, în timp ce pentru 2025/2026 și 2026/2027 (cheltuieli totale de 7 milioane de lei) se dorește „calificarea în finalele SuperLigii și ale Cupei României”.

„Este un proiect foarte ambițios, pe care îl vom susține atât cât ne vor permite limitele bugetare. Consider că ar fi benefică o întâlnire cu oamenii de rugby care își doresc reînființarea formației, în care să deslușim contribuția fermă a fiecăruia și ce își asumă fiecare. Este o poveste frumoasă care însă fără sprijinul autorităților are șanse destul de reduse să devină realitate încă din acest an. CS Politehnica Iași se va implica în proiect cu tot ce poate la ora actuală”, ne-a declarat prof. Vasile Manole, directorul CS Politehnica Iași, în timp ce Corneliu Ghenea a precizat: „Antrenor va fi probabil Mihai Stuparu, deoarece viitoarea echipă ar fi formată în jurul celei de rugby în VII pe care el o antrenează. Și-au manifestat dorința de a juca din nou pentru Politehnica rugbyști ieșeni care au activat la Gura Humorului sau Suceava, dar sunt luate în calcul și câteva reactivări dintre jucătorii care au apărat culorile Iașului în SuperLigă și în DNS”.

Citiți și: Pauză forțată pentru Vlăduț Simionescu!

Citiți și: Consiliul Județean Iași a lăsat de izbeliște Centrul de Excelență în fotbal de la LPS Iași!

Citiți și: „Concord Iași Open” se bazează și în 2021 pe un sprijin de nădejde – CS Tenis Club Coreco Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *