Campionatul Mondial de Esports s-a încheiat duminică la Iași cu o ceremonie de închidere care a pus orașul nostru drag nu neapărat pe vreo hartă, cum le tot place organizatorilor să repete, ci mai degrabă în rândul comunităților civilizate. Beneficiind de o capodoperă, Palatul Culturii, și de o splendidă Grădină Palas, s-a putut construi cu destulă imaginație, iar avalanșa de postări de pe rețelele de socializare – începând cu grandioasa ceremonie de deschidere, continuând cu atmosfera efervescentă din cele zece zile de competiție și de festival și încheind cu festivitatea de închidere – demonstrează că Iașul a trăit vibrând în această perioadă la o intensitate cum rar i s-a mai întâmplat.
![](https://www.dragosgaspar.ro/wp-content/uploads/2023/09/Campionatul-Mondial-de-Esports-5.jpg)
Digital Throne – WEC 2023 Iași s-a încheiat, așa că poate fi realizat un prim bilanț, iar în continuare puteți parcurge câteva aspecte interesante.
Ce a fost însă Digital Throne? Un festival de 10 zile (24 august – 3 septembrie), care lansează, la nivel internațional, strategia Iașiului de a deveni o capitală globală a sportului digital, artei, educației și divertismentului. Ca parte a Digital Throne, Iașul a găzduit cea de-a XV-a ediție a Campionatului Mondial de Esports.
Din start menționez că reușitele festivități de deschidere și de închidere ar trebui poate și mai mult apreciate deoarece n-au avut parte de repetiții.
Organizatorii estimează peste 150.000 de spectatori prezenți pe toată perioada evenimentului.
La concertul de vineri, 1 septembrie, când apreciatul artist Armin van Buuren a urcat pe scena din fața Palatului Culturii, scenă creată special pentru el, iar sonorizarea a fost și ea setată pentru pretențiile sale, 22.000 de oameni s-au bucurat de show-ul unuia dintre cei mai renumiți DJ din lume.
Meciurile reprezentativelor României și finalele competițiilor au fost urmărite în fiecare zi de peste 7.000 de oameni în Grădina Palas.
![](https://www.dragosgaspar.ro/wp-content/uploads/2023/09/Campionatul-Mondial-de-Esports-6.jpg)
Campionatul Mondial de Esports a însemnat peste 700 de jucători din 111 țări de pe toate continentele.
La Iași s-a concurat la șase jocuri (șapte competiții cu cea feminină de CS:GO) pentru premii totale de 500.000 de dolari.
Stream-ul Campionatului Mondial a fost preluat și urmărit în întreaga lume pe platformele federațiilor naționale ale țărilor participante în competiție. După doar 5 zile de eveniment, meciurile Campionatului Mondial de Esports generaseră peste 8 milioane de vizualizări pe platformele YouTube și Twitch. Cifrele finale de audiență vor fi comunicate în curând.
![](https://www.dragosgaspar.ro/wp-content/uploads/2023/09/Concerte_Campionatul-Mondial-de-Esports-3.jpg)
Finalele competițiilor au avut loc în week-end-ul 1-3 septembrie, atunci când pe scena de muzică a Digital Throne au urcat Armin van Buuren, Lost Frequencies, JP Cooper, Tujamo, Tom Odell, B.U.G. Mafia, Delia, Carla’s Dreams, Alternosfera, Subcarpați, Spike, The Motans, Connect-R & Johny Romano, Deliric x Silent Strike w. Muse Quartet & CTC și Filarmonica „Moldova” din Iași.
![](https://www.dragosgaspar.ro/wp-content/uploads/2023/09/Armin-van-Buuren.jpg)
În primul week-end al evenimentului, 25-27 august, fanii unor seriale celebre precum Stranger Things, La Casa del Papel, Supernatural și American Horor Story și-au putut vedea actorii preferați în cadrul Comic Con, organizat pentru prima oară la Iași. Vizitatorii s-au putut fotografia și purta discuții în sesiunile de talk-uri cu Sebastian Roche din Supernatural, Luka Peroš, actor ce l-a jucat pe Marseille în serialul-fenomen La Casa de Papel, Naomi Grossman, cunoscută din antologia horror American Horror Story, Nikola Djuricko din Stranger Things și Manu Bennet din Spartacus.
Podiumuri mondiale
CS:GO – 1. Suedia (a eliminat România în sferturi), 2. Germania, 3. Serbia;
Mobile Legends BANG BANG – 1. Filipine, 2. Indonezia, 3. Arabia Saudită;
Dota 2 – 1. Mongolia, 2. Myanmar, 3. Kârgâzstan;
PUBG Mobile – 1. Kârgâzstan, 2. Turcia, 3. România;
Tekken – 1. Pakistan, 2. Filipine, 3. Peru;
eFootbal (97 de reprezentative) – 1. Iran, 2. Japonia, 3. Mexic;
CS:GO feminin – 1. Olanda, 2. Argentina, 3. SUA.
![](https://www.dragosgaspar.ro/wp-content/uploads/2023/09/Campionatul-Mondial-de-Esports-4.jpg)
Filipine a fost desemnată marea învingătoare a celei de-a XV-a ediții a Campionatului Mondial de Esports de la Iași.
În cadrul festivității de premiere, Arabia Saudită a fost anunțată ca viitoare țară organizatoare a Campionatului Mondial de Esports în 2024, ca parte a strategiei țării de a dezvolta un ecosistem de gaming puternic, în care va investi peste 38 de miliare de dolari până în 2030, conform publicației Bloomberg.
![](https://www.dragosgaspar.ro/wp-content/uploads/2023/09/Tom-Odell.jpg)
Dacă a meritat sau nu ca Iașul să aloce din bugetul său peste 7 milioane de euro pentru Digital Throne poate vom reuși să deslușim după ce vom intra în posesia cifrelor finale privind audiența, și nu numai.
Citiți și: Totul despre Noul Renault Scenic, noul vârf de lance al modelelor electrice! VIDEO