Trupa lui Leo Grozavu începe să-și depună cu tot mai multe argumente candidatura la una din cele mai spectaculoase formații ale Superligii. La câteva săptămâni după ce a cules aplauze la scenă deschisă deși a pierdut cu 2-3 în Giulești, cu Rapid, formația ieșeană a oferit și propriilor spectatori o reprezentație de zile mari sâmbătă seara, cu CFR Cluj, în una din cele mai spectaculoase partide ale sezonului!

Iar cum a început meciul cu CFR Cluj, din etapa a XVI-a a sezonului regulat, prima a returului, i-a făcut pe mulți dintre spectatori să se uite nedumeriți unii la alții. Oare asta e echipa noastră, cea care s-a chinuit și ne-a chinuit la ultimele jocuri acasă, când a risipit cu nonșalanță puncte cu FC „U” Craiova și cu Oțelul? Poli Iași rula din primul minut de parcă avea în față o echipă de divizie inferioară venită spășită în Copou. A impus un presing sufocant, la care aprigii fundași ardeleni au răspuns cu o ignoranță ce merita speculată.

Luis Phelipe a lansat un prim avertisment încă din primele secunde, dar șutul său plasat, la colțul scurt, printre picioarele unui adversar a fost respins de portarul Sava de lângă bară, Gheorghiță s-a apucat de croșetat, dar a șutat într-un adversar, iar Ciobanu, titularizat în dauna lui Roman, a fost activ, dar a trimis din poziție ideală mult peste poartă înainte de a-și aduce contribuția la deschiderea scorului. Lung jr. a degajat inspirat până pe stânga la Luis Phelipe, brazilianul deja îl domina pe fundașul dreapta advers, internaționalul V. Mogoș, a așteptat întăriri, a combinat cu Ciobanu în interiorul careului, acesta, cu spatele la poartă, a continuat la fel de rapid, iar fundașul stânga Ispas, urcat oportun în sprijinul atacului, a trimis perfect spre centrul careului, de unde atacantul Harrison, retras puțin din preajma stoperului Ajeti, a deschis scorul în minutul 11 cu un șut plasat la capătul unui contraatac de manual!

Poli Iași n-a făcut pasul înapoi, dar nici CFR nu o credea în stare să continue în același ritm. Revenit pe bancă după trei etape de suspendare, Grozavu și-a îndemnat băieții să joace tot pe atac, iar ei au simțit că pot mai mult. Bordeianu i-a pasat frontal lui Luis Phelipe, acesta s-a distrat în tușă cu Bîrligea și a pasat tot pe jos, spre centrul careului, cam ca la primul gol, dar de această dată stoperul Katanec a fost cel care a înscris tot printr-o reluare cu stângul! Era minutul 22 și Poli Iași reușea cel mai bun prim sfert de meci al sezonului!

Așa-i că v-ați simțit ca într-o dimineață perfectă la mare, când ați făcut deja prima baie solitară într-o apă cu veleități de oglindă după jumătate de oră de alergare? Soarele abia vă dezmierda și deja întreaga zi se anunța de excepție. Dar mai sunt și zile în care din senin apare un norișor chiar deasupra, se mai iau și alții după el, parcă se aud valurile cu mai multă tărie, ba chiar în scurt timp te ia frigul și, inexplicabil, coboară de nicăieri o pâclă deasă ca o pufoasă cortină albă deasupra țărmului, ca un inexplicabil culoar care să te poarte parcă într-o altă dimensiune!

Cam asta s-a petrecut în Copou după 2-0! CFR a realizat că nu-i deloc de glumă și a ieșit cu alte arme la joc. A început să paseze, profitând și de pasul înapoi făcut de Poli, a început să împingă tot mai mult jocul spre poarta lui Lung jr., iar după numai cinci minute reducea din diferență! Martac a respins o primă lovitură cu capul, dar stoperul Samayoa a rămas mai aproape de linia porții decât de linia de apărare a colegilor săi și a scos din ofsaid trei adversari! Centrarea de pe stânga a venit la bara a doua, unde Ispas nu s-a putut opune întoarcerii mingii spre mijlocul careului, dar nici nu s-a grăbit să se ridice și să apere și el poarta pe a cărei linie era deja „închizătorul” Marchioni! Samayoa a mai respins o lovitură cu capul, dar, într-un duel în care avea superioritate numerică, Poli a reușit să încaseze gol de la 3 metri de la Avounou pentru că n-a fost în stare măcar să bubuie balonul!

Echipa ieșeană părea amorțită, încețoșată, nu-i mai ieșea nimic! Pasele ce curgeau ca mierea nu se mai legau deloc, iar CFR a făcut tot ce a vrut, emanând acea forță cu care ne-a obișnuit de-a lungul anilor. Firesc, egalarea n-a întârziat prea tare și am consemnat-o în minutul 39. Mijlocașul dreapta Gheorghiță a pierdut un duel aerian la mică înălțime în care era mai bine plasat, iar Bordeianu n-a putut împiedica șutul lui Ajeti, de la 10 metri!

Avounou își putea aduce echipa în avantaj în minutul 41, dar nu l-a putut învinge pe Lung jr. din poziție ideală, portarul a respins în față, dar Muhar, cu poarta goală, prea sigur pe el, a trimis în bară, iar fundașii laterali Martac și Ispas s-au pus pe jos pentru a se opune șuturilor adverse! Nu s-a mai putut face nimic în minutul 44, când centrarea lui Muhar l-a depășit prea ușor pe Samayoa, iar Otele a plasat nestingherit cu capul, de la 7 metri, lângă bară!

2-3 la pauză după o jumătate perfectă de primă repriză! Iar se uitau întrebător spectatorii unii la alții! Ce să mai creadă?

Bordeianu și Gheorghiță au fost înlocuiți la pauză cu Jatoba și Ștefanovici, doar că Jatoba n-a mai jucat „închizător”, iar fundașul stânga Ștefanovici a fost trimis mijlocaș dreapta. A fost nevoie de minutul 55 pentru ca Roman să intre pe teren, în locul lui Ciobanu, pentru ca tribunele să înceapă din nou să spere. Decarul de la Poli a însuflețit atacurile, a pasat, a intrat în combinații, a șutat, practic a dezmorțit echipa, a articulat-o! După ce și-a amețit adversarii, a scos o pasă pe stânga la Ispas, care cu aceeași precizie milimetrică i-a pasat pe jos tot lui Harrison, iar englezul a restabilit egalitatea în minutul 62 cu un șut plasat, încercarea lui Ajeti de a-l bloca fiind mult prea tardivă!

Multă bucurie în tribune, dar apărarea ieșeană a continuat să șchiopăteze! Bîrligea a înscris în minutul 69, bine angajat de Avounou, Samayoa fiind de această dată prins prea în față, însă golul a fost anulat de arbitrul Sebastian Colțescu după analiza din camera VAR pentru un ofsaid minuscul!

Au fost șaptezeci de minute cât pentru trei meciuri bune, cu o imensă risipă de energie de ambele părți! Sleite de efort, au fost căutate soluții de pe bancă, pentru Poli Iași cu R. Ion în locul lui Luis Phelipe în atac, dar și cu Fl. Ilie în locul lui Harrison pentru a betona șovăielnica apărare în ultimele secvențe în care combatantele n-au mai găsit putere să și riște pentru a căuta lovitura de grație!

A fost un meci de care ai ce povesti până dimineață, ai ce-ți aminti câteva zile, chiar și peste ani! Ce am putea reține acum este că în ultimele zece partide Poli Iași a pierdut doar acel meci din deplasare, cu Rapid, însă a înregistrat trei victorii și șase egaluri, care se adaugă primelor șase dispute ale sezonului (dintre care patru în deplasare), în care am consemnat cinci înfrângeri și acel succes în deplasare cu Farul. Cam de aici, cu un moral ascendent dat și de actuala suită de cinci meciuri consecutive fără înfrângere, ar trebui plecat la ultimele cinci partide ale anului, partide una mai dificilă decât cealaltă: începem peste două săptămâni cu deplasare la Hermannstadt, apoi vine Farul să-și ia revanșa, urmată de UTA, apoi mergem la Craiova, pentru jocul cu CS „U”, iar în preajma colindelor o vom primi pe FCSB în Copou!

Urmează însă o pauză de două săptămâni ce va fi pigmentată cu două jocuri amicale. Vineri, 17 noiembrie, Poli Iași va juca în deplasare cu Zimbru Chișinău, iar marți, 21 noiembrie, va primi vizita formației FC Bacău, pregătită de antrenorul Costel Enache, din Seria 1 a Ligii 3.

Citiți și Test Autoplay: Dacia Jogger Hybrid 140

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *