Codrin Ciplinschi este unul dintre clienții favoriți ai fostului rugbist Marian Moroșan, în prezent antrenor personal la Weider Gym Iași. Administratorul francizei Leonidas pentru Iași n-a fost atras de latura competițională, preferând să fie competitiv în afaceri, iar mișcarea s-o facă de plăcere, alternând anul acesta drumeția de unsprezece zile în Himalaya, până la tabăra de bază de unde începe ascensiunea spre Everest, situată la 5.300 de metri înălțime, și sesiunile de kite surfing de câte șapte-zece zile!

Dacă unii preferă să meargă la schi, Codrin Ciplinschi (45 de ani) a descoperit de doi ani kite surfing-ul, pe care-l practică de regulă în zone mai călduroase, precum Insulele Canare, la Oceanul Atlantic, în Egipt sau în Turcia. Reușește să se desprindă de rutina zilnică șapte sau zece zile, niciodată însă nu suficient de mult pe cât și-ar dori. Kite surfing-ul este destul de asemănător cu wind surfing-ul, pentru că tot pe o placă pe apă te dai, doar că te folosești de forța vântului grație zmeului aflat la câțiva metri înălțime și nu de curentul care suflă în vela legată direct de placă.

„La wind surfing ai mai multă nevoie de forță, pe când pentru a mânui zmeul îți trebuie îndemânare. Îmi place kite surfing-ul pentru adrenalină, pentru libertatea de mișcare și pentru conectarea cu natura. La 45 de ani este mult prea târziu să particip în concursuri. Olandezii fac asta de mici, așa cum copiii la noi joacă fotbal”.

Are nevoie însă de o condiție fizică bună, aspect de care se ocupă antrenorul său personal Marian Moroșan, la Weider Gym Iași.

„Merg la sală de trei ori pe săptămână și mă bucur de toate privilegiile pe care le poate oferi Weider Gym, o sală completă după părerea mea. Lucrez sub îndrumarea lui Marian Moroșan, antrenamentele sunt variate, dar eu nu am nicio legătură cu culturismul. Merg la sală ca să fiu sănătos, nu am vreun obiectiv competițional. Ce-mi place foarte mult la Marian este că explică logic, în detaliu, cum trebuie efectuat fiecare exercițiu. Înțelegând totul foarte bine parcă lucrezi cu și mai mare plăcere. Două aspecte îmi plac foarte mult la el, unul că te îndrumă astfel încât să nu te accidentezi, precum și răbdarea și perseverența pe care le transmite”.

Pentru drumeția pe care Codrin Ciplinschi a efectuat-o în martie, în Himalaya, a avut însă nevoie de o pregătire specială.

„Am fost foarte bine pregătit. Știam cumva ce mă așteaptă, deoarece mai parcursesem același traseu și în urmă cu zece ani. Aveam 35 de ani atunci, dar acum parcă a fost și mai ușor. Am făcut exerciții de urcat scări, cu încărcătură în spate, deoarece zilnic purtam în drumeție un rucsac greu de 15 kilograme, am parcurs un program special pentru creșterea rezistenței la efort”, a menționat Codrin Ciplinschi.

Drumeția a început la 2.200 de metri, acolo unde mașinile dispar și fac loc cailor și iacilor, și a durat unsprezece zile în care în medie au fost parcurși pe jos câte cincisprezece kilometri zilnic. Un traseu șerpuit, cu urcușuri și coborâri, care avea să ducă grupul de unsprezece persoane la 5.300 de metri altitudine, la tabăra de bază pentru ascensiunea spre Everest (8.848 metri înălțime).

„Din grup a mai făcut parte și un fost coleg de gimnaziu, Ștefan Adam, ghid montan. Au fost momente unice de comunicare cu natura, în care definești mai bine cam care îți este locul. Când vezi cât de impunătoare este, realizezi că ești doar un mic pion”.

Codrin Ciplinschi este absolvent de Racoviță și de ISE, actuala FEEA, și după cincisprezece ani de activitate în domeniul bancar s-a dedicat în întregime propriei afaceri, franciza Leonidas pentru Iași. O perioadă a reușit să se ocupe de ambele, dar la 40 de ani a decis că trebuie să aleagă și a optat pentru ciocolata belgiană.

„Am realizat că nu-mi mai rămânea mai deloc timp pentru mine, pentru familie, pentru pasiunile mele. Sunt însurat, am doi copii, de 6, respectiv 14 ani, și sper că am reușit să le transmit pasiunea pentru mișcare. Mergem să înotăm, mergem cu bicicletele, n-au descoperit că le-ar plăcea în mod special vreun sport pe care să-l practice la nivel de performanță. Important este să fie echilibrați în tot ce fac și să nu uite de mișcare, deoarece mișcarea ne poate ține funcționali cât mai mult timp cu putință”, ne-a mai spus Codrin Ciplinschi.

V-am spus la început că este unul din clienții favoriți ai lui Marian Moroșan, acum aveți și părerea antrenorului.

„Codrin Ciplinschi este un om deosebit, care a înțeles cât de importantă este sala de forță pentru sănătate, nu doar pentru aspectul fizic. El dovedește că vorba «nu am timp de sală» este doar o scuză! Cu toate că are familie, că are un business de condus, vine cât de des este posibil. Cel mai mult m-a impresionat faptul că el împreună cu soția sa au adoptat același stil de viață și între timp au devenit un exemplu și pentru băiatul lor care la 14 ani vine la sală și o face cu plăcere. Copiii în ziua de azi fac ceea ce văd, nu ceea ce li se spune, iar acțiunile părinților sunt lucruri hotărâtoare în educația și viitorul lor”, a precizat Marian Moroșan.

Citiți și: Totul despre NOUL Peugeot E-3008: 700 kilometri autonomie și încărcare în 30 de minute! (VIDEO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *