Trupa lui Claudiu Niculescu a ajuns la prima întrerupere a Ligii 2 după șapte etape în care a avut cel mai dificil program dintre primele nouă echipe clasate, nouă poziții întinse pe doar trei puncte. A fost depășită prima treime a sezonului regular în care CSM Politehnica Iași s-a confruntat cu șase din primele nouă clasate și probabil că dintre ele se vor alege calificatele în play-off-ul de șase grupări. Un prim bilanț poate fi pus pe tapet și deslușim în continuare plusurile și minusurile formației ieșene care nici nu concepe vreun alt obiectiv decât promovarea în Superligă!
CSM Politehnica Iași a adunat 14 puncte după primele șapte etape, cu patru meciuri în deplasare și trei în Copou, puncte acumulate grație a patru victorii și două egaluri. Echipa ieșeană a înscris 5 goluri acasă și 3 în deplasare (autorii celor 8 reușite: Vașvari – două, ambele din penalty, Harrison – două, ambele la victoria cu Chiajna, din etapa a IV-a, Finica, Tomczyk, Plokhotniuk și autogolul lui Trebotic, la victoria cu Gloria Buzău) și a primit 4 (unul acasă), dar toate cele opt goluri au fost înscrise în cinci reprize secunde!
În prima etapă, la Galați, cu nou-promovata Oțelul, n-a marcat nici după pauză, dar nici n-a primit gol, deși echipa pregătită de antrenorul Dorinel Munteanu a avut ocazii mai clare. Cât de important a fost rezultatul? Oțelul a intrat în pauză pe primul loc, cu 15 puncte, dar trebuie menționat că meciul CSA Steaua (13 puncte, locul 8) – Unirea Constanța (penultima clasată), din etapa a VII-a, va fi reprogramat.
Primul joc în Copou a fost cel cu Viitorul Pandurii Tg. Jiu (locul 9, 12 puncte), dar spectatorii nu s-au putut bucura înainte de pauză. Vașvari a spart gheața, din penalty, iar Finica a marcat pentru 2-0 în minutele de prelungire a unei partide în care oaspeții au deținut ocaziile mai clare! Formația ieșeană a fost condusă pentru prima oară în acest sezon în deplasarea cu Unirea Dej (locul 5, 14 puncte), dar a întors rezultatul după pauză, când Vașvari a egalat în minutul 62, tot din penalty, iar din acel moment a jucat cu un om în plus și Tomczyk a adus izbăvirea în minutul 88!
Meciul cu Concordia Chiajna (locul 14, 7 puncte), formație care sezonul trecut a ratat la mustață promovarea, a fost ceva mai lejer decât se anticipa, dar tot fără gol până la pauză, Niculescu dând dovadă de multă precauție. Harrison a deschis scorul la o respingere în față a portarului advers, dar CSM Politehnica a fost egalată din cauza fragilității excesive pe faza defensivă, însă același atacant englez a adus victoria în minutele de prelungire cu un șut în diagonală, mingea intrând în plasă printre brațele neinspiratului portar al Concordiei!
Partida din Ghencea, cu CSA Steaua, se anunța un prim prilej de a testa adevăratul potențial al noii echipe ieșene. Jocul modest din apărare nu putea trece nespeculat ca în alte partide, gazdele au avut 1-0 la pauză și și-au mărit diferența după o eroare a tânărului fundaș stânga Finica. A fost până la urmă 2-1, prin golul lui Plokhotniuk, venit în minutul 89.
A fost singura înfrângere din primele șapte etape, iar meciul cu Gloria Buzău (locul 7, 13 puncte) era un bun prilej de a arăta o altă față. O nouă primă repriză fără gol, o nouă victorie cu destul noroc, de data acesta fiind nevoie de un autogol! În runda a șaptea am consemnat meciul primelor două clasate, cu Unirea Slobozia în rol de lider (locul 2 acum, cu 14 puncte), meci care a arătat însă cât de scăzut este nivelul ligii secunde! CSM Politehnica Iași n-a contat deloc în atac și poate fi foarte mulțumită cu punctul obținut!
Bilanțul primelor șapte etape este mulțumitor în raport cu jocul prestat, cu datorii majore pe ambele faze. CSM Politehnica nu este deocamdată în stare să țină cât mai departe mingea de propriul careu sau să manifeste siguranță la fazele fixe, echipa nu-și creează ocazii clare, nici lovituri libere din poziții favorabile, iar asta pentru că nu driblează nimeni în această echipă. Șuturile de la distanță sunt tot atât de rare precum devierile, iar pasele dintr-o singură atingere sunt o necunoscută. Jocul este lent, lipsit de vigoare, dar și de imaginație, cumva o consecință a faptului că au venit foarte mulți jucători noi, dar unii au fost prezentați atât de laudativ încât n-ar fi avut nevoie de acomodare!
În primele cinci etape a fost folosită cam aceeași formulă de echipă, apoi apărând unele modificări: Knoflach – Martac, Lică (Plămadă), Tincu, Finica (Ciaun) – Vașvari, Marchioni – Anton (Bujor), Roman, Hunte (Karachanakov) – Tomczyk (Plokhotniuk, Harrison). F. Cristea a fost folosit tot mai puțin, rămâne de văzut cât de utili vor fi ultimii ajunși în Copou, Del Priore și Hlistei.
„Punctele aduc promovarea”, a fost auzit Niculescu. Contează mai puțin ce a fost până acum, deși nici n-ar trebui lăsat sub preș, important este cum arată clasamentul, dar pe măsură ce se scurg etapele devine tot mai important și cum arată echipa pe teren!
Citiți și: Eveniment Casa Auto Iași: Back to School în mașinile viitorului!