Miercuri, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Iași, a avut loc lansarea celor două atractive turnee de tenis ce vor avea loc în luna iulie, la Baza Sportivă Ciric. Au rămas două luni până la primele schimburi de mingi de pe tabloul principal de simplu al Concord Iași Open, cel mai important turneu ATP din România pentru al patrulea an consecutiv, așa cum l-am denumit încă de la prima sa ediție, în 2020, dar evenimentul din Sala Mare a Palatului Roznovanu s-a desfășurat în aceeași zi în care fotbaliștii de la CSM Politehnica Iași au meci în play-off-ul Ligii 2, la fel ca și acum două săptămâni, când conferința de presă dedicată Campionatului Mondial de esports a avut loc în ziua în care trupa lui Leo Grozavu dispunea cu 3-1, în deplasare, de Dinamo București.

Primarul Mihai Chirica, la finalul conferinței de presă pentru Campionatul Mondial de esports, programat la Iași între 24 august și 3 septembrie, a ținut la poza de grup să precizeze că formația ieșeană va câștiga meciul cu Dinamo, ceea ce s-a și întâmplat. Deși miercuri a glumit că evenimentul este de fapt dedicat meciului de fotbal din Copou, de la ora 19:00, cu CSA Steaua București, nu l-am mai auzind spunând și altceva despre fotbal.

„Tenisul este un sport care poate crea o imagine deosebită Iașului. Turneele aduc și fac campioni. Ana Bogdan a câștigat primul său turneu major la Iași și a avut ulterior o frumoasă ascensiune. O așteptăm să revină pentru a-și apăra trofeul”, a declarat primarul Iașului, amintind și de ascensiunea croatului Borna Coric, care a venit la Iași pe locul 200 ATP și a pierdut în primul tur la Nicholas Ionel, după două luni era pe 59, iar acum ocupă locul 16 în ultima ierarhie publicată!

Primarul Mihai Chirica a anunțat că instalația de nocturnă va fi extinsă și pe terenurile 5 și 6, după ce anul trecut a fost inaugurată pentru 1 și 2, iar Maria Tudor, directorul de marketing și comunicare al turneelor Iași Open, a anunțat că turneul cu statut ATP Challenger 100, Concord Iași Open (premii de 118.000 euro) va avea loc în perioada 10-16 iulie, iar ediția a II-a a BCR Iași Open (premii de 115.000 euro) se va desfășura între 17 și 23 iulie. Arena centrală va avea o capacitate de 1.200 de locuri, biletele online pot fi achiziționate la prețuri începând de la 45 lei (prima zi) și 150 de lei (ziua finalelor), ambele turnee urmând să fie organizate de Asociația Club Sportiv Iași Open în colaborare cu Concord Service Center și Primăria Iași. Circa 100 de persoane contribuie la organizarea turneelor (n.r. – principalul „stâlp de rezistență” rămânând Gabriel Iftimoaie), următorul reper, dedicat copiilor, fiind pe 1 iunie, la Palas Mall, în zona patinoarului, la fel ca și anul trecut. 

Andrei Oriță, deținătorul licențelor pentru cele două turnee, a menționat că bugetul pentru ambele competiții este același ca și anul trecut, 870.000 de euro, comparând cheltuielile turneului feminin ieșean cu cele ale unui WTA 250 cu premii de 203.000 euro. Turneele ieșene își păstrează principalul obiectiv, acela de a acorda șanse tinerilor jucători români. 

„Tânăra generație de jucători trebuie să simtă că are un partener alături. Ne gândim deja la viitorii jucători și vom demara în august un proiect pentru 100 de copii născuți în 2017-2018 cărora le vom oferi pregătire gratuită la Baza Sportivă Ciric. Nu vom face concurență cluburilor ieșene, deoarece vom găsi copii care n-ar fi ajuns la tenis fără ajutorul nostru”, a declarat Oriță, adăugând că proiectul va fi numai bun pentru a pregăti și tineri antrenori de tenis și preparatori fizici.

Nicoleta Grăjdeanu, director regional Retail la BCR, a menționat că tenisul are valori comune cu sponsorul principal al turneului WTA 125, valori ce conduc spre sănătate financiară, iar cei doi directori de turneu, Andrei Pavel, respectiv Daniel Dobre, au vorbit scurt și cuprinzător.

Andrei Pavel a început pe un ton glumeț, arătând de ce este atât de simpatizat deși au trecut ani buni de când nu ne mai încântă cu reverul său de manual.

„Mă scuzați să sunt cam obosit, dar de o lună nu dorm, fiind proaspăt tătic. Sunt onorat să mă aflu în al treilea an consecutiv ca director al turneului masculin și vă așteptăm cu drag la aceste două evenimente superbe. Turneul ATP se desfășoară în acest an în a doua săptămână a Grand Slam-ului de la Wimbledon și sper să ajungă la Iași jucători ce pierd în primul tur, poate chiar din primii 50. Așa cum a reușit Ana Bogdan anul trecut să câștige trofeul, poate acum va sparge gheața unul din tinerii noștri jucători (n.r. – referindu-se în principal la Nicholas Ionel, Filip Jianu și ieșeanul Cezar Crețu)”.

Daniel Dobre a făcut câteva precizări și în privința wild-card-urilor ce vor fi acordate.

„Vin întotdeauna cu plăcere la Iași. Turneul WTA se va desfășura în prima săptămână după Wimbledon și mi-e foarte greu să anticipez valoarea jucătoarelor care vor veni la Iași. Sper însă să aducem toate jucătoarele de top din România. Wild-card-urile vor fi acordate jucătoarelor locale, Andreei Prisăcariu și Ilincăi Amariei, precum și Oanei Simion, în calificări. Sper ca turneele ieșene să atragă și mai mulți spectatori”.

Citiți și: Totul despre Peugeot 2008 facelift și E-2008! Pas înainte privind designul, tehnologia și electrificarea! (VIDEO)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *